TZ i Kvarner Wines

Kako su kvarnerski vinari oduševili Beč i posjetitelje Orange Wine Festivala

Edi Prodan

Uz više od 100 izlagača iz 13 zemalja na prestižnoj lokaciji Museums Quartiera po prvi put su nastupili kvarnerski vinari

Pa ovo je fantastično, nismo znali za drugo lice žlahtine! Bila nam je poznata kao elegantno, lagano, jednogodišnje vino, ali ne i kao orange vino. Ovo je stvarno jao, jako ugodno iznenađenje.


Istaknula je to velika većina posjetitelja Orange Wine Festivalu u Beču, na prestižnoj lokaciji Museums Quartiera, gdje su uz više od 100 izlagača iz 13 zemalja po prvi put nastupili i Turistička zajednica Kvarnera te Udruženje Kvarner Wines.



Odlična je to bila prilika kako bi se vinskim profesionalcima iz cijele Europe i šire, predstavnicima medija, te uzvanicima i ljubiteljima vina predstavi Kvarner kao turistička destinacija te kao Europska regija gastronomije 2026.


Na štandu TZ Kvarnera i Udruženja Kvarner Wines, u organizaciji TZ Kvarnera, izlagali su – iz Kastva Plovanić vina, a iz Vrbnika Gospoja, Katunar Estate Winery koju je predstavljao Toni Katunar, Kuća vina Ivan Katunar iz koje su došli Egle i Ivan Katunar te Vinarija Šipun i Ivica Dobrinčić. Iskusna sommelierka Lucija Matijević, ambasadorica brenda Kvarner Wines, stalna predavačica na tečajevima Hrvatskog sommelier Kluba i voditeljica nove, luksuzne riječke vinoteke Wine&CO, vodila je degustacije na štandu Kvarnera.



Kvarnerskom timu pridružili se i sommelier i višestruki pobjednik brojnih natjecanja, Klaudio Jurčić, ujedno i ambasador brenda Kvarner Wines, s vinskom pričom iz opatijskog hotela Bevanda, potom masterchef Časlav Matijević i Žarko Stilin, također brend ambasadori.


Posjetitelji od jutra opsjedali štand


Za osmišljavanje i cjelovitost projekta zaslužne su pak vodeće osobe Turističke zajednice Kvarnera.


– Baš kao i posjetitelji koji su od jutra opsjedali naš štand te u dugim redovima čekali na kušanje naših vina ali i naših gastronomskih iskoraka koji karakteriziraju Kvarner, tako smo oduševljeni i mi.


Teško da smo mogli odabrati bolju poziciju za izlaganje priče o našim vinima od Orange Wine Festivalu u Beču. Sveukupno, učinili smo i veliki pomak u promociji projekta Europske regije gastronomije 2026. godine koji je također naišao na veliko zanimanje posjetitelja iz Beča i drugih austrijskih krajeva, istaknula nam je Renata Vincek, voditeljica projekta u TZ Kvarnera koja je zajedno s Irenom Peršić Živadinov, direktoricom TZ Kvarnera, pokrenula inicijativu odlaska vinara s Kvarnera u Beč.



Koliki je značaj ovog bečkog iskoraka Kvarnera, svojim je dolaskom na štand potvrdio i Branimir Tončinić, direktor HTZ-ovog ureda za Austriju


Orange Wine Festival u Beču je inače najznačajnije mjesto u promicanju vina koja poštuju okoliš i tradiciju prirodne proizvodnje vina što daje naglašeno autentične i etičke proizvode.


“Narančasta vina” u središtu zanimanja


U središtu zanimanja bila su “narančasta vina” koja nastaju fermentacijom bijelog grožđa s opnom, što rezultira kompleksnim i aromatičnim vinom karakteristične boje.


Vina su to koja nastaju uz minimalne intervencije, čuvajući prirodni izraz grožđa i terroira, te privlače sve više vinskih entuzijasta.


Festival je zamišljen tako da vinari osobno predstavljaju svoja vina, priče, filozofiju i praksu, a njihovi chefovi, koji imaju istu viziju i vrijednosti kao i vinari, priređuju gastronomske doživljaje.



Iako je namijenjen istinskim poznavateljima vina, pokazuje to i odabir lokacije različit od sajamskih hala, razvidno je kako iz godine u godinu raste zanimanje sve većeg broja enofila i kad su orange vina u pitanju.


Samim time, od velike je važnosti za buduću kvarnersku vinsku scenu pokazati kako se i u tom segmentu može biti konkretno vinarima iz srednjeeuropskog područja na kojem su orange vina posebno popularna.


Divno biti, doživjeti i osvjetiti


– Divno je biti ovdje i doživjeti, osjetiti koliko posjetitelji ovog festivala vole Kvarner, koliko ga dobro poznaju. Enogastronomija je s druge strane ponajbolji pokazatelj kvalitete destinacije i njezine želje za stalnim usavršavanjem.


Jako nam je svima drago da se pokazalo kako smo na najboljem mogućem putu kad smo krenuli u stvaranje sustava koji će pokazati koliki je stvarni potencijal naših vina, kako nije riječ “samo” o vinima koja se moraju konzumirati u prvoj godini svog nastanka.



Kad sam čula konstataciju iznenađenja prigodom kušanja naših orange žlahtina, shvatila sam kako su naše odluke bile ispravne i kako jamče jako dobru budućnost nama, vinarima s Kvarnera, istaknula nam je Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar, koja zahvaljujući svom znanju ali i strasti s kojom govori o vinima predstavlja osobu koja na savršen način promovira kako vina vlastite kuće, tako i svih ostalih vinara s Kvarnera.



Ništa manje uspjeha nisu postigla ni crna vina s Kvarnera, koja su također izlagana u Museums Quartieru. Bilo da je riječi o sansigotu, kurykti ili kapitulu, dogodilo se upravo ono što je prije nekoliko godina najavljivala i Mira Šemić, jedna od najznačajnijih sommelierki Europe – vina s Kvarnera osvajaju osebujnošću, donose vrlo ugodna iznenađenja te je sigurno kako će se o njima u godinama koje dolaze itekako pričati! Beč je to, na oduševljenje vinara s Kvarnera i posjetitelja, potvrdio na najbolji način.


Kukurin nakon Rima osvojio i Beč


Na kvarnerskom štandu moći će se kušati autohtoni domaći proizvodi, kao što je krčki pršut, grobnički sir i drugi lokalni proizvodi s Kvarnera.



Delicije iz mora na način obiteljskog restorana “Kukuriku” iz Kastva pripremao je chef Nenad Kukurin, pionir slow-food pokreta u Hrvatskoj, ovogodišnji dobitnik Trofeja chefa moderne tradicijske kuhinje po izboru Gault&Millau Hrvatska.


– Naše namirnice, kao što su to primjerice škampi, idu u red samih vrhunaca gastronomije. Nije njima potrebna pretjerana obrada da bi oduševili fantastičnim okusom.


Jako mi je drago da su posjetitelji s jednakim ushitom prihvatili i krčki pršut te varijacije grobničkog sira kao i autohtone suhomesnate delicije s potpisom tvrtke Buretić, tako da je zadovoljstvo potpuno, istaknuo nam je jedan od najznačajnijih hrvatskih chefova svih vremena, Nenad Kukurin.



Svi koji prate njegov rad sjetit će se oduševljenja koje je izazvao s također kvarnerskim varijacijama u Rimu. Sada je svoj naklon njegovom radu dao i – Beč.


A zna se tko je i što znači u svijetu gastronomije onaj tko oduševi navedena dva grada, sredine koje su u velikoj mjeri “izmislile” visoku gastronomiju.



Movia


Od ostalih izlagača, dijela tima TZ Kvarnera, u Beč je došao i Igor Zlatkov, umjetnik iz Filozića na Cresu, vlasnik tvrtke Art Farm Filozići, posebno poznat po svojim umjetničkim radovima od drva, skulpturama koje se nalaze u okolici tog živopisnog otočnog mjesta, ali osobom koja uspješno proizvodi – kozji sir.


Koliko je zanimanje izazvao štand Kvarnera u Beču pokazao je i čuveni vinar Aleš Kristančič, vlasnik  Movie koji je osobno došao čestitati vinaroia iz Vrbnika.