Zdrava prehrana

Indijski orah – “grickalica” puna hranjivih svojstava

Šarlota Brnčić

Indijski orah prepun je proteina i esencijalnih minerala / Foto Pixabay

Indijski orah prepun je proteina i esencijalnih minerala / Foto Pixabay

Indijski orah blagotvorno utječe na dijabetes, odličan je izvor antioksidansa te sadrži fosfor i cink. Često se preporučuje kao dio zdrave prehrane za mršavljenje jer ne sadrži kolesterol, bogat je dijetalnim vlaknima i daje puno energijeIndijski orah (Anacardium occidentale) je zimzeleno drvo visine do najviše 12 metara, porijeklom iz Brazila, a zbog svog ukusnog ploda danas se uzgaja u mnogim tropskim područjima svijeta.


Indijski orah – ili oraščić zapravo i nije orašasto voće, već sjemenka cashew jabuke – ploda indijskog oraha. Popularni naziv »indijski« sjemenke su dobile zbog toga što je Indija danas njihov najveći proizvođač.


Sjemenka ima oblik bubrega i uglavnom se uzgaja u zemljama poput Indije, Kenije i Tanzanije. Vrlo je hranjiv i prepun proteina i esencijalnih minerala, uključujući kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i cink.
Sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi. Dvije trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline, a 75 posto tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca.


Cashew jabuka potječe iz Brazila / Foto Pixabay


Cashew jabuka potječe iz Brazila / Foto PixabayBlagotvorno utječe i na dijabetes, pomažući sniziti razinu triglicerida i štiti od daljnjih komplikacija povezanih s visokom razinom šećera i kolesterola. Redovno konzumiranje indijskih oraha znatno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.


Odličan je izvor antioksidansa te sadrži fosfor koji je nužan za zdravi razvoj zuba i kostiju.Često se preporučuje uzimanje indijskog oraha kao dio zdrave prehrane za mršavljenje.


Indijski orasi ne sadrže kolesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umjereno konzumiranje ove namirnice tijekom dijete pruža nam osjećaj sitosti i zadovoljstva.


Sadrži i cink koji igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava protiv mikrobnih infekcija, sintezi proteina i zacjeljivanju rana. Četvrtina šalice ovog oraha zadovoljava 98% preporučene dnevne potrebe za bakrom koji je važan za proizvodnju melanina.


U indijskom orahu možete uživati nakon što se ispeče ili dok je svjež, sa soli ili bez nje. Koristi se kao dodatak vegetarijanskim i nevegetarijanskim delicijama, kolačićima, keksima, sladoledima i salatama.


Možete napraviti i maslac ako indijski orah izmiksate dok ne postane kremast, pa ga možete koristiti kao namaz na kruhu, krekere ili kao sastojak koji daje gustoću juhi. Pri kuhanju jela indijski orah dodajte pred sam kraj kuhanja jer bi u suprotnom mogao previše omekšati.


Osobama koje pate od gastritisa, kolitisa, sindroma iritiranih crijeva, svima koji su imali operacije na probavnom traktu, onima koji piju antibiotike, preporučuje se izbjegavanje ove vrste oraha u prehrani.


Indijski orah se ne bi trebao davati mlađoj djeci (15 godina), niti starijim osobama (više od 65 godina). Osjetljivi ljudi mogu, uslijed konzumacije, imati neželjene nuspojave kao što su mučnina, povraćanje i hipotenzija. Ako se jave ovakvi problemi, preporučuje se obavezan odlazak liječniku.