Šesto izdanje

Gastro fešta u Žminju: Pijat s tri vrste pašte za cijenu jednog menija

Ivana Kocijan

Foto press

Foto press

Proizvode će Zad kaštela predstaviti rekordnih 30-ak izlagača, a tijekom dvodnevne manifestacije bit će održane i radionice izrade istarske tjestenine za djecu i odrasle, predavanja i predstaveŠesto izdanje Istarskog festivala pašte bit će održano za vikend, 6. i 7. srpnja u Žminju. Jedinstvena i idilična lokacija Zad kaštela ponovo će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima. Ova je godina rekordna po broju izlagača, najavljeno je na konferenciji za novinare.


– Njih čak više od 30 predstavit će svoje proizvode, a dolaze dakako iz Žminja, Svetog Petra u Šumi, Musaleža, Pule, Labina, Peruški, Hrboki, ali i iz Zagreba, Kaštel Kambelovca, Igrišća u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Osijeka i Bilja u Osječko-baranjskoj županiji, Ravne Gore te iz Varaždina, rekla je Nensi Pereša Licul iz Turističke zajednice općine Žminj.


»Šef kuhinje« Pino Kuhar najavio je jelovnik za ovogodišnji Festival pašte koji će u fokusu imati tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone.
– Tako će se moći kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega kraja: pašta i povrće u jednom tanjuru. Ove godine će se za cijenu jednog menija dobiti pijat s čak tri vrste pašte, od kojih jedna može biti i slatka, najavio je novost Pino Kuhar.


Stoga će u subotu na meniju biti žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju šalša sa polusuhim mrsom, fuži s tartufima i ponovo ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Osim toga moći će se birati i između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.


Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22 i 30 sati. Osim odraslih, i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala. U Čakavskoj kući održat će se predavanja. U subotu će Darinka Družetić govoriti na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći uživati u predstavi »Ljudi koji su gradili Žminj« dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.Sanjin Stanić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Žminj, naglasio je važnost očuvanja tradicije izrade pašte te sve pozvao na sudjelovanje u radionicama izrade pašte, a pogotovo je apelirao na roditelje da dovedu djecu kako bi upoznala, ali i zavoljela tradicionalnu istarsku tjesteninu.


Predstavljeni meniji Šetimane od pašte


Uz program Istarskog festivala pašte, predstavljeni su i meniji za Šetimanu od pašte koja će trajati od 1. do 5. srpnja, a ugostiteljski objekti koji će sudjelovati u njemu su: Konoba puli Jurića, Restoran Pod Ladonjon, Restoran Poli Pineta i Restoran Žminjka. Riječ je o razdoblju u kojemu će za promotivnu cijenu od 40 kn biti moguće kušati pjat domaće pašte i piće po izboru.