Obitelj Fernetich

Extra djevičanska maslinova ulja San Rocco, Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend

P. N.



U povodu predstavljanja novog extra djevičanskog ulja San Rocco, obitelj Fernetich je u utorak 17.12.2019 priredila degustaciju u njihovom hotelu San Rocco u Brtonigli.


Predstavljajući nova ulja 2019, vlasnik Tullio Fernetich  naglasio je kako u sklopu njihovog obiteljskog poduzeća Primizia d.o.o, pored Heritage Hotela San Rocco koji je bio pet puta nagrađen kao najbolji mali hotel u Hrvatskoj i njihova dva restauranta Primizia [email protected] Wine i Gourmet Restaurant San Rocco, maslinarstvo zauzima jednu sve značajnu ulogu.


Nakon sadnje 2005. dodatnih osamsto stabala sada se maslinici prostiru na pet hektara na teritoriju općine Brtonigla, na bijeloj, crnoj i crvenoj zemlji na nadmorskoj visini od 50 do 130 m.




Zbog vlastita uvjerenja a i zbog specifičnih karakteristika pojedinih pozicija, opredijelio sam se na Bjelicu, Buzu i Leccino, koje će se po prvi put ove godine komercijalizirati kao monosortna ulja te Selection kao blend spomenutih triju sorti uz Frantoia i Pendolina. Cijela kolekcija izlazi u novom packagingu. Ulja su izvrsne organoleptičke kvalitete skoro bez slobodne masne kiseline.


Extra djevičanska maslinova ulja San Rocco, Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend


Extra djevičanska maslinova ulja San Rocco, Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend



Masline su brane ručno od 3. do 20. listopada i prerađene nakon nekoliko sati. Nakon uvodnog dijela stvar su  u svoje  ruke preuzeli kuhari i sommelieri iz San Rocca. Sa leccinom zbog njegove neodoljive voćne note, delikatnost i svježine  serviran je list u mirisima aromatičnog bilja, Busa zbog posebne aromatičnosti i  ujednačene pikantnosti i gorčine poslužena je uz “Cappesane, lardo di Colonnata i marmelada od šljive”, odlično izbalansirane i umjerene gorčine Selection Blend poslužen je sa ” Ječmom, bučom i bijelim tartufom “,  a karakterna Bianchera izražene gorčine odlično je pasala  uz vrlo zanimljivu viziju ” Istarske kobasice”.


Extra djevičanska maslinova ulja San Rocco, Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend


Extra djevičanska maslinova ulja San Rocco, Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend



Nakon deserta poslužene su “gumene bombone” od maslinovog extra-djevičanskog ulja uz đin aromatiziran maslinovim uljem Leccino San Rocco.


Extra djevičanska maslinova ulja San Rocco, Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend


Extra djevičanska maslinova ulja San Rocco, Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend