Od konobe do konobe

Dan otvorenih vinskih podruma Istre ove je godine bio posebno važan, evo zašto

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Lijep je dan, k tome i dvostruko svečan jer uz Dan državnosti imali smo i "praznik demokracije", do šezdesetak otvorenih podruma doveo na tisuće posjetitelja



Dan otvorenih vinskih podruma Istre ove je godine bio posebno važan, u jednoj velikoj mjeri čak i svečan je jasno je izrazio nadu kako se nakon lanjskog izostanka uzrokovanog pandemijom koronavirusa vraća i kao dan nade u povratak – “običnog” života.


Na žalost, tu simboliku nije prepoznala skoro polovica vinara koji inače sudjeluju u toj manifestaciji, posebno onih s područja južne Istre. Ali zato jeste unutrašnjost Poluotoka, poznatog između ostalog i po odličnim vinima.





Lijep je dan, k tome i dvostruko svečan jer uz Dan državnosti imali smo i “praznik demokracije”, do šezdesetak otvorenih podruma doveo na tisuće posjetitelja.


Oni su pak bili disciplinirani, najavljeni i u skladu sa svim propisanim mjerama kako bi mogli obići domaćine i kušati njihova vina, razgovarati o kvaliteti ali i perspektivama koje su zbog krize, turizma ponajviše, vinare dovele do značajnijih problema.



Ipak, prevladala je nada u bolje sutra, u radost življenja koje ističe upravo, i u Hrvtskoj sve prisutnija i raširenija, vinska kultura.


U svojem smo se obilasku usredotočili na one koji su se i ovog puta prema posjetiteljima pokazali najizdašnijima i najotvorenijima, vinarima središnje Istre. Na Vrhu i njegovoj okolici bilo je posebno dinamično jer održala se i manifestacija “Od konobe do konobe”.



Najveći je broj posjetitelja obišao Medveje gdje su ih ugostila tri vinara – Černeka, Černeha i Sirotić. Iznimno je ugodno bilo i ispred imanja obitelji Ipša u istoimneom mjestu nedaleko Oprtlja.


Oni su nakon fantastičnih nagrada dobivenih za maslinovo ulje krenuli i vinskim putem koji, unatoč posvećenosti zahtjevnijim orange vinima, također donosi značajna priznanja.


Kraj obilaska bio je u Zovićima nedaleko Motovuna gdje se na vinskom nebu Istre pojavila nova zvijezda – vinarija Radanović.



Otac i sin, Ivan i Luka uz formalnu naobrazbu posjeduju i onu iskustvenu tako da su se nakon Lukine diplome kao i specijalizacije u obližnjoj, Decanterovim medaljama ovjenčanoj, motovunskoj vinariji Fakin, odlučili za samostalni proboj na tržište.


Otvorio se dakle nešto više od polovice, ali zato podruma s još više emocija prema najvažnijem smislu proizvodnje vina – ljudima koji ga vole konzumirati.


Razlozi zbog kojih ostali nisu otvorili podrume su različiti, neki od njih i opravdani. Bojimo se ipak da oni koji drže kako ovakvi Dani “nemaju smisla” griješe. Nema naime veće tuge od podruma za koje nitko ne traži da – otvore vrata.


Ovogodišnju manifestaciju Dani otvorenih vinskih podruma Istre organizirali su TZ Istre, Istarska županija i Vinistra.