LOVRAN

45. MARUNADA 2018.

P. N.

I ove će se jeseni od 12. do 28. listopada širiti Lovranom i okolnim mjestima miris pečenih maruna.Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu Marunada koja se već četiri desetljeća održava u Lovranu te obližnjim selima Lignju i Dobreću, na kojoj se uz zabavu, glazbu i ples kušaju kolači, slastice i tradicionalna jela spremljena od ove posebne vrste pitomog kestena. Uz delicije od maruna posjetitelji mogu uživati i u domaćim medicama, rakijama na bazi meda, kao i u domaćem mladom vinu.Šume ili točnije voćnjaci tog plemenitog pitomog kestena koji se uzgajaju u zaselcima iznad Lovrana nastali su križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz neke od zemalja Dalekog istoka, najvjerojatnije Japana. Izvoz maruna doživio je svoj vrhunac u 19. stoljeću kada su se najviše tražili u Italiji, Austriji i Njemačkoj.
Program 45. Marunade započinje u petak, 12.10. sa 12. MIĆOM MARUNADOM u organizaciji Društva Naša Djeca iz Opatije – Lovran


Ovogodišnja tema MIĆE MARUNADE je Sv. Juraj zaštitnik Lovrana sa radionicama na temu tradicijske i kulturne baštine Lovrana i Lovranštine,  kreativno stvaralačkim radionicama, učenju starog viteškog plesa i Bajkaonica  – priča o Svetom Juraju i kako je sam spasio Lovran.


U 17:00h od hotela Bristol prema parkiralištu Brajdice slijedi Mimohod i svečano otvaranje Marunade 2018.


Na glavnoj fešti u Lovranu u večernjim satima će Vas zabavljati:u petak 12.10. OPĆA OPASNOSTu subotu 13.10. MAGAZINu nedjelju 14.10. ŠAJETA & DELLBOYSIMarunadu svake godine prati i niz sportskih događanja: planinarski pohod na Učku, 4. MRAK BIKE – noćna rekreativna endurobiciklijada, boćarski turnir, natjecanje u sportskom ribolovu „9. KUP MIĆA ŽAJICA“, regata, malonogometni turnir „ŽAJICE 2018.“ te susret oldtimera.


Pripremljeni program je spoj gastronomije, sporta, kulture i zabave uz neizostavne pečene marune, slastice, kolače, domaće medice, mlado vino te još mnogo toga.


Posjetite Marunadu u Lovranu i uživajte u jeseni!


Više informacija na www.tz-lovran.hr, www.marunada-lovran.com