EKOLOŠKE SIROVINE

Prirodni proizvodi za čišćenje: Uz ovih 10 trikova operite posuđe bez klasičnih deterdženata

Šarlota Brnčić

Foto/iStock

Foto/iStock

Ocat, soda bikarbona, prirodni sapun, deterdžent na bazi limuna, octa i soli, neki su od proizvoda koje možemo koristiti za pranje posuđaImate veliku želju napustiti tradicionalni deterdžent za suđe u korist više ekoloških sirovina kao što su ocat, soda bikarbona, prirodni sapun, vlastiti proizvodi i deterdžent na bazi limuna, octa i soli?


Pogledajmo kako koristiti ove alternative da bismo bili zadovoljni rezultatima pranja i čistoće. Jedna od najvažnijih stvari koja se mora znati jest tvrdoća vode. U područjima gdje je voda meka ili srednje, odnosno umjerene tvrdoće, rezultat je, bez obzira što koristite za pranje, garantiran.


Druga je stvar prisiliti se na pranje u tvrdoj vodi gdje prepreku predstavljaju minerali prisutni u vodi kojima obično ne pridajemo pažnju jer ih tradicionalni deterdženti koji sadrže sredstva za odvajanje odvoje bez ostavljanja tragova.
Bez sredstava za odvajanje karbonati se lijepe na posuđe i tvore onu ružnu, pomalo sivkastu patinu koja ih čini neprozirnima, dok se na kraju pranja taloži na rubu sudopera, formirajući masnu patinu koju je teško ukloniti.


Riječka voda spada u vode krškog tipa i umjerene je tvrdoće, pa stoga možete koristiti prirodne proizvode za pranje vašeg posuđa.
Kako postupiti, znajući već unaprijed protiv čega ćemo se morati boriti?


Pranje posuđa/Pixabay

FOTO/Pixabay


Trikovi uz koje ćete oprati posuđe prirodnim proizvodima 1. Prvo naučimo koristiti rukavice.


Tradicionalni deterdženti imaju pH namijenjen rukama, a drugi alternativni proizvodi ne. Naša čišćenja temelje se upravo na iskorištavanju pH tvari koje koristimo, a koje će neminovno biti previše kisele ili previše bazične.


Obje situacije su nepovoljne za naše ruke. Nadalje, što se tiče karbonata, posebno kada se koristi sapun, ta ljepljiva patina o koju smo spomenuli zaista smeta koži, stoga je bolje nositi rukavice.


Korištenje rukavica također nam omogućuje da koristimo vrlo visoku temperaturu vode. Topla voda već rješava 50 posto problema s pranjem.2. Ako ste skuhali tjesteninu, ne bacajte vodu u kojoj ste je kuhali.


Bogata je škrobom i vruća, čak i previše vruća. Možemo je iskoristiti i zbog snage čišćenja koju posjeduje, i zato što je vruća, te štedimo energiju za zagrijavanje.


Ako imate naviku prati posuđe odmah nakon ručka, voda u kojoj ste kuhali tjesteninu biti će goruća i morat ćete dodati hladne vode kako se ne biste opekli.3. Izbjegavajte trošiti vodu.


Nemojte napuniti sudoper vodom! To nije potrebno i nije prikladno za naše proizvode koji se ne pjene jako, kao što je to slučaj s kupljenim deterdžentima.


Pranje posuđa/Pixabay

FOTO/Pixabay4. Ako nemate vodu od kuhanja tjestenine, morate koristiti jako vruću vodu.


Dovoljno je nekoliko litara. Ako se bojler nalazi u blizini slavine, možete uzeti već toplu vodu, inače, ako je udaljena nekoliko metara, vrijeme kad otvorimo slavinu za vodu i čekamo da voda stigne, već se izgubilo 20 litara vode.


Zato preporučujemo da je zagrijete na štednjaku. Još bolje ako imate električno kuhalo u kojem će za nekoliko minuta kipuća voda biti spremna.5. U slučaju da papirnate ručnike koristite za stolom, nemojte ih bacati, oni su i dalje korisni za niz različitih stvari, uključujući i pripremu posuđa za pranje.


Dakle, prva stvar koju treba učiniti je ukloniti masnoću, umak i ostatke hrane iz posuđa, pa je na taj način ono već napola čisto.6. Napunite lonac zagrijane vode kao što je prethodno objašnjeno ili koristite vodu od kuhanja tjestenine. Ako koristite tekući sapun, otopite 2 ili 3 žlice sapuna u vodi.


Možete dodati žličicu sode. Vrlo efikasan prirodni proizvod za ručno pranje posuđa možete napraviti od 100 g ribanog sapuna, pola šalice sode bikarbone, četvrtine šalice sode za pranje, pola žličice limunske kiseline, 5 ml eteričnog ulja po izboru i 1-1,5 l destilirane vode.


Stavite ribani sapun u lonac i dodajte malo više od jedne šalice vode, te grijte na štednjaku i miješajte dok se sapun ne rastopi. Maknite s plamena, dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.


Kada se mješavina ohladi, ulijte je u odgovarajuću ambalažu.


FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay7. Tajna dobrog pranja nije u potpunosti uroniti posuđe u vodu kako bismo izbjegli onaj ružni krug masti, već u tome da spužvu umočimo u vruću vodu s proizvodom za pranje i njome potom dobro operemo komad po komad posuđa.8. Isperite posuđe pomoću mlake vode.


Eventualno ga stavite pod mlaz vode tako da voda koja teče s komada koji držite u ruci također ispire i one komade koji se nalaze ispod njega u sudoperu.9. Na posuđu neminovno ostaje dio patine.


Koliko je to očito, ovisit će o tvrdoći vode u vašem gradu. Međutim, djelomično je možemo ukloniti uz pomoć kiselog proizvoda. Imamo alternative: ocat ili limun.


Odlučimo li se za ocat, pripremimo unaprijed mješavinu vode i octa u istom omjeru, a ako se odlučimo za limun, izrežemo krišku debljine oko 1,5 cm. Vraćajući se na ispiranje postupamo na sljedeći način: obavimo brzo ispiranje samo da uklonimo deterdžent, a zatim raspršimo otopinu vode i octa ili protrljamo krišku limuna po površini.


Rukama trljamo sekundu (ako smo koristili ocat) i još jednom brzinski isperemo.10. Krpom odmah osušite metalne posude, a također, ako želite, i čaše kako biste spriječili da nastanu bijele mrlje ili zamagljenost zbog kamenca u vodi.