Nekoliko savjeta

Feng Shui: Postignite sklad kod kuće, ali i u uredu uz ovih nekoliko jednostavnih trikova

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

U svakom okruženju postoje energije, nazvane Ch'i, koje pozitivno djeluju na osobu.Kupili ste novi stan i slijedeći korak je uređenje vašeg životnog prostora. Zašto ne isprobati Feng Shui metodu kako bi vaš dom bio uređen na skladan način?


Do prije desetak godina arhitekti i dizajneri interijera radili su na estetskom faktoru opremanja doma. No, problemu energetskih sila koje mogu biti blokirane zidovima ili namještajem postavljenim u određenoj točki, nije bila posvećena posebna pozornost.


Riječ je o razmatranju prirodnih signala okoline. U svakom okruženju postoje energije, nazvane Ch’i, koje pozitivno djeluju na osobu, stimuliraju, smiruju, ulijevaju optimizam, hrabrost, samopouzdanje. Međutim, ako nešto stoji između ovih izvora, energije su blokirane. Praktični primjer: kućna vrata koja se teško otvaraju blokiraju energiju i – nevjerojatno – mogu negativno utjecati na vašu karijeru!


Evo nekoliko savjeta za opremanje prema Feng Shui pravilima
Ako su zidovi bijeli, potrebno je suprotstaviti im namještaj i detalje u tamnim bojama i učiniti da prirodna svjetla prevladaju nad umjetnim, uvodeći prirodne elemente poput biljaka, kamenja i komada drveta. Također je bolje koristiti ružičaste himalajske solne lampe, mirisne svijeće napravljene od djevičanskog pčelinjeg voska i aromatične štapiće za unošenje pozitivne energije i opuštanje.


Korisno je postaviti ogledala na zidove ili na radni stol jer odbijaju negativne energije, ali su i izvor stimulacije pa se moraju eliminirati u spavaćoj sobi.


Kako bismo spavaću sobu vratili u ravnotežu i osigurali miran san, možemo pokušati eliminirati predmete koji nisu potrebni za spavanje, jer u njoj provodimo gotovo samo noć. Dakle, maknite predmete nagurane ispod kreveta i one koji se koriste u druge svrhe, poput računala i mobitela.


Dobro je krevet postaviti na zid koji je najudaljeniji od vrata, okrenuti uzglavlje prema ulazu, ali pričvršćeno na zid i po mogućnosti bez otvora. Zatim uklonite zrcala koja potiču energiju i sprječavaju opuštanje.


Iako je riječ o dubokoj i složenoj filozofiji, neka su pravila jednostavna. Mogu se primijeniti i u uredskom okruženju. I ovdje, naime, vrijedi pravilo otklanjanja poremećaja, posebno na ulazu, koji treba biti jednostavan i bez prepreka, jer ovdje struji energija. Već svjetlo izvana i vidljiva ploča pomažu u ponovnom balansiranju energije.


Radni stolovi ne smiju biti okrenuti prema vratima ili prozorima kako ne bi privukli negativne energije: čvrsti zid je bolji! A ako to nije moguće, ogledalo se može koristiti za odraz ulaza.


Provođenje ovih savjeta u praksi ne košta puno, a možda će dobro doći i našem raspoloženju, i kod kuće i u uredu!