Jača naš imunitet

Evo zašto bi se na vašem jelovniku trebala pronaći japanska jabuka

Life

Foto: Photostock Secrets

Foto: Photostock Secrets

Japanska jabuka ili kaki pomaže probavi, jača imunitet, djeluje antioksidativno, pomaže očuvanju zdravog vida, a pritom je i ukusna - ako još niste probali ovo voće, vrijeme je da to ispravite!Japanska jabuka, poznata još i pod imenom kaki ili pomikaki, egzotično je voće slatkog okusa sličnog marelici, a izgledom podsjeća na rajčicu. Porijeklom je iz Kine i Japana, a može se kupiti i uzgajati i na našim prostorima.


Japanska jabuka je podrijetlom iz istočne Azije, a smatra se da se u Kini uzgaja već 2 tisuće godina. To je zapravo listopadno stablo koje može narasti do 12 metara, a treba mu vlažno tlo i puno sunčeve svjetlosti.  Mekani plod je ukusan i na stablu se može naći na jesen. Plod kakija je širok oko 10 centimetara i narančaste je boje. Osim samog ploda, od stabla japanske jabuke se koristi i samo drvo koje je veoma čvrsto te listovi koji se koriste za pripremu ljekovitog čaja.


U 100 grama kaki jabuke se nalazi 70 kalorija, 19 grama ugljikohidrata, od čega 13 grama šećera i 3.6 grama dijetalnih vlakana, 0.6 grama bjelančevina, 0.2 grama masti, 7.5 miligrama vitamina C,
161 miligram kalija, 8 miligrama kalcija, 9 miligrama magnezija i 0.2 miligrama željeza. Japanska jabuka je bogata mineralima kao što su kalij, magnezij, kalcij i fosfor, ali i vitaminima B, C i E te aminokiselinama kao što su lizin, alanin i triptofan. Kaki sadrži i vitamin A, beta karoten i lutein, koji uspješno jačaju imunitet te djeluju antioksidativno.


Japanska jabuka je iznimno ljekovita te može poslužiti kod ublažavanja visokog tlaka, bolesti jetre i žuči te kod bolesti bronha i suhog kašlja. Također, dijetalna vlakna koje sadrži, pomažu boljoj probavi te liječe zatvor, upale crijeva i razne bolesti želuca kao što je gastroenteritis.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.