Sve više žena ima problema

Tim stručnjaka objavio: Evo kako se pandemija koronavirusa odrazila na vašu mjesečnicu

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Mjesečnice traju duže ili kraće, a često se ni ne pojavePandemija koronavirusa se odrazila na naše života na svim životnim poljima. Na često negativne posljedice nije ostalo imuno skoro pa niti jedno područje našeg života, od onog poslovnog, privatnog pa do zdravstvenog. Ako vam se čini da se promijenio i vaš mjesečni ciklus, niste jedini. Veliki broj žena diljem svijeta je osjetilo posljedice pandemije na svojoj mjesečnici. 


Prije svega pandemija koronavirusa izravno utječe i na naše metalno zdravlje – izloženi smo stresnim situacijama, a znamo kako stres utječe na mjesečni ciklus. 


Tim stručnjaka okupljenih oko fertility-trackera Daysy htjeli su istražiti kako se točno pandemija odrazila na ženin ciklus. Anketa provedena od strane britanske ginekologinje Dr. Anite Mitra obuhvatila je čak 5.677 žena. 
Čak 65 posto ispitanih žena je istaknulo kako je primijetilo promjene na svojem mjesečnom ciklusu od početka pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine. 


Stručnjaci objašnjavaju da jedan od razloga za to jest povećano lučenje kortizola, hormona stresa, koji utječe na rad hormona progesterona i estrogena. 


Kako nas češće more brige i osjećamo strah zbog neizvjesnosti cjelokupne situacije, mjesečnica zna trajati kraće, u nekim slučajevima duže, a nije rijetkost da potpuno izostane. 


Kao što znate ženin ciklus je kompleksan rad različitih hormona i dovoljno je mali disbalans kako bi došlo do promjena ili problema. 


Kako stručnjaci ističu u nekim slučajevima možda ne utječe izravno pandemija koronavirusa na promjene u ciklusu. No, cjelokupna situacija oko virusa utječe na druge stvari koje onda pak djeluju i na ciklus. Tu se ubraja stres od previše sporta jer pojedinci doma počinju više vježbati. Mnogi su osjetili probleme s nesanicom. Zbog stresa kroz kojeg prolaze, žene imaju problema sa začećem, što utječe na metalno zdravlje te se pojedinci tako vrte u krug, a sve se to odražava na mjesečni ciklus.