Objavili

Europski regulator za lijekove: mRNA cjepiva ne uzrokuju izostanak mjesečnice

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Procjena je učinjena zbog izvještaja o menstrualnim poremećajima nakon primanja jedne ili dviju doza mRNA cjepiva, Moderne ili Pfizera.Europski regulator za lijekove objavio je u petak da dostupni podaci ukazuju na to da mRNA cjepiva protiv covida-19 ne uzrokuju izostanak mjesečnice.


Procjena je učinjena zbog izvještaja o menstrualnim poremećajima nakon primanja jedne ili dviju doza mRNA cjepiva, bilo Moderne ili Pfizer-BioNTecha.


Poremećaji u menstrualnom ciklusu mogu se pojaviti zbog niza razloga, među kojima i zbog otprije postojećih zdravstvenih stanja, kao i zbog stresa i umora. Zdravstvena tijela istaknula su da su slučajevi zabilježeni i nakon obolijevanja od covida-19.
Izostankom menstruacije smatra se stanje kad nema krvarenja 90 i više dana.


Odbor Europske agencije za lijekove zadužen za farmakološku procjenu rizika (PRAC) s druge strane još uvijek istražuje slučajeve obilnog krvarenja nakon cijepljenja spomenutim dvama cjepivima.


Izvještaji o takvim slučajevima, o značajno jačem krvarenju ili onom koje dulje traje i utječe na kvalitetu života, istaknuti su kao potencijalni razlog za zabrinutost nakon što je norveško istraživanje ukazalo na porast broja slučajeva nakon cijepljenja.


PRAC je u petak izvijestio da je pregledao sve dostupne podatke i da je od proizvođača cjepiva zatražio ažuriran kumulativni pregled slučajeva.