Aromaterapija

Eterično ulje pačulija izvrsno je u borbi protiv suhe, umorne i ostarjele kože

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Može se koristiti i za prevenciju celulita, kako bi se spriječile strije, opekline i razni ožiljci.Od davnina, u orijentalnoj tradiciji lišće pačulija koristilo se za parfumiranje odjeće i tjeranje insekata, a oduvijek je bio prisutan u parfemskim formulacijama. Dovoljno je prisjetiti se s tim u vezi bezvremenskog Chanela n.5 i klasičnog Opiuma iz 80-ih Yvesa Saint-Laurenta.


Eterično ulje pačulija ima široku primjenu u aromaterapiji zahvaljujući prije svega antidepresivnim i anksiolitičkim učincima koje može djelovati stimulativno poticanjem proizvodnje endorfina, hormona koji je odgovoran za dobro raspoloženje i stoga je koristan u slučaju tjeskobe i stresa.


Također se smatra afrodizijakom i povećava libido, kao što potiče koncentraciju i energiju. Među svojstvima i blagodatima ulja pačulija poznato je i njegovo antiseptičko djelovanje po kojem se indicira za pripremu obloga za primjenu kod infekcija kožnog tkiva i sluznice.
Karakteristike ovog eteričnog ulja čine ga pogodnim i za kozmetičku upotrebu, posebno za borbu protiv suhe kože i stvaranja akni. Štoviše, zahvaljujući svom adstringentnom djelovanju, može se koristiti i za prevenciju celulita. Ima i ljekovitu moć, pa je savršen za mazanje po koži kako bi spriječio strije, opekline i razne ožiljke.


Od ovog eteričnog ulja možete napraviti sami mirisnu hidratantnu kremu za borbu protiv suhe, umorne i ostarjele kože, a sastojci su slijedeći:


  • 30 kapi eteričnog ulja pačulija
  • 50 ml hidratantne kreme

Priprema: Ulijte 30 kapi eteričnog ulja pačulija u hidratantnu kremu i dobro promiješajte dok se dva sastojka potpuno ne sjedine. Potrebno je nanositi proizvod 2 puta dnevno nakon čišćenja lica.


Još jedan zanimljiv recept za otkrivanje svih svojstava i prednosti ulja pačulija je da sami napravite čvrsti ili krem parfem. Evo sastojaka:


  • 15 ml ulja jojobe
  • 50 kapi eteričnog ulja pačulija
  • 40 kapi eteričnog ulja mandarine
  • 5 grama čistog pčelinjeg voska

Priprema: Odmjerite točnu količinu eteričnih ulja pomoću kapaljke i pomiješajte ih u staklenoj posudi. Promiješajte i testirajte na svojoj koži da vidite niste li alergični. Otopite vosak na pari i kada postane tekući dodajte mu eterična ulja, držeći ga u vrućoj vodi kako se ne bi stvrdnuo.


Dobro promiješajte da se smjesa otopi nakon dodavanja eteričnog ulja. Parfem brzo ulijte u metalnu kutiju i ostavite da se stvrdne 30 minuta. Uvijek ga nosite sa sobom kako biste se namirisali kad god poželite, samo zapamtite da se u vrućim okruženjima može otopiti.