Vrlo aromatičan

Džem od bundeve izrazito je neobičan domaći džem, ali vrlo ukusan i svestran

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Za rustikalniji rezultat zamijenite bijeli šećer sa smeđim

Savršen je za doručak ili kao međuobrok, a može postati izuzetan sastojak za domaće torte i slastice.


I biti ukusan prilog sirevima, s obzirom na slatkast i aromatičan okus zbog prisutnosti likera od badema među sastojcima, u kombinaciji s cimetom i muškatnim oraščićem.


Sastojci:


  • 1 kg već očišćene bundeve
  • 1 limun
  • 60 ml amaretto likera
  • 350 g šećera
  • muškatni oraščić po ukusu
  • cimet po ukusu

Priprema: Bundevu prvo očistite tako da joj uklonite koru i sjemenke. Narežite ju na kocke i stavite u posudu, zajedno sa šećerom.


Promiješajte, poklopite i ostavite da se macerira preko noći.


U ovom trenutku bundevi dodajte cimet, liker, muškatni oraščić u prahu, naribanu limunovu koricu i limunov sok.


Kuhajte sat vremena na laganoj vatri.


Kad je džem gotov, još ga vrućeg ulijte u već sterilizirane staklenke, ostavljajući centimetar razmaka od ruba staklenke.


Čvrsto zatvorite i ostavite da se ohladi.


Vaš džem od bundeve je spreman, a ostavite ga da odstoji 2-3 tjedna prije uživanja u njemu.