Višestruka korist

Dunja: 8 razloga da se češće vratite jedenju ovog drevnog voća jedinstvenog okusa

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Uzgoj seže u staru Grčku i Rim, gdje je služila kao simbol ljubavi i plodnostiDunja je drevno voće porijeklom iz raznih dijelova Azije i Mediterana, simbol jesenjeg doba, ali, nažalost, često zaboravljeno.


Njezin uzgoj seže u staru Grčku i Rim, gdje je služila kao simbol ljubavi i plodnosti.


Doista je pogrešno prestati konzumirati dunju, s obzirom na mnoga korisna svojstva i moguće namjene. Pa pogledajmo zajedno kojih je 8 glavnih prednosti ovog drevnog voća jedinstvenog okusa:
 


1. Bogata nutrijentima


Dunje imaju malo kalorija, ali puno vode, vlakana, bitnih vitamina i minerala, što ih čini hranjivim dodatkom gotovo svakoj prehrani.


Konkretno, kad se jede sirova, dunja osigurava dobru količinu vitamina C. No, budući da je dunja kiselkastog okusa, mnogi je radije konzumiraju kuhanu, čime se raspršuje vitamin C koji sadrži.


 


2. Bogata antioksidansima


Osim toga, dunje nude bogatu zalihu antioksidansa koji mogu smanjiti metabolički stres i upalu dok štite stanice od oštećenja slobodnih radikala.


Neka istraživanja pokazuju da neki antioksidansi u dunji, smanjuju upalu i štite od kroničnih bolesti poput bolesti srca.


 


3. Ublažava probavne probleme


Dunje se već dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za liječenje raznih probavnih smetnji, zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima koja blagotvorno djeluju na želudac i crijeva.


S tim u vezi, nedavna istraživanja pokazuju da ekstrakt dunje može zaštititi crijevno tkivo od oštećenja povezanih s upalnim bolestima crijeva, kao što je ulcerozni kolitis.


 


4. Korisna protiv čira na želucu


Neka su istraživanja pokazala kako biljni spojevi sadržani u dunji mogu pomoći u sprječavanju i liječenju čira na želucu.


 


5. Suzbija mučnine u trudnoći


Poznato je da su neki od najčešćih simptoma tijekom rane trudnoće mučnina i povraćanje. S tim u vezi, neka bi istraživanja pokazala kako dunje mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.


Istraživanje na 76 trudnica pokazalo je da je 1 žlica (15 ml) sirupa od dunje znatno učinkovitija od 20 mg vitamina B6 u smanjenju mučnine izazvane trudnoćom.


 


6. Smanjuje simptome refluksa


Sirup od dunje, prema nekim istraživanjima, također može pomoći u slučaju gastroezofagealne refluksne bolesti, poznate kao refluks kiseline.


Konkretno, 7-tjedno istraživanje na 80 djece s refluksom kiseline otkrila je da je svakodnevno uzimanje sirupa od dunje jednako učinkovito kao i lijekovi koji se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma ovog stanja.


 


7. Štiti od nekih alergijskih reakcija


Između ostalog, dunja također može ublažiti razne simptome alergije potiskujući aktivnost određenih imunoloških stanica odgovornih za alergijske reakcije.


Osim toga, neka istraživanja pokazuju da ekstrakti dunje mogu spriječiti i liječiti alergijski dermatitis. Dok neki stručnjaci nagađaju da bi proizvodi od dunje mogli biti sigurna alternativa tradicionalnim lijekovima protiv alergija, drugi ističu da su potrebna dodatna istraživanja.


 


8. Podržavaju imunološki sustav


Konačno, dunje podržavaju imunološki sustav, a mogu imati i antibakterijska svojstva, zahvaljujući sadržaju vitamina C i vlakana, sprječavajući rast nekih štetnih bakterija.


Jedna dunja sadrži 15% dnevnih potreba vitamina C, vitamina neophodnog za zdrav i funkcionalan imunološki sustav.


Isto tako, osigurava 6-8% dnevne preporučene količine vlakana, čiji adekvatan unos podržava zdrave bakterije koje žive u probavnom traktu, zajednički poznate kao crijevni mikrobiom.


Osim toga, održavanje zdravog crijevnog mikrobioma ključno je za smanjenje upale i poboljšanje otpornosti na infekcije štetnih bakterija u probavnom traktu.