Njega kose

Dugu kosu biste trebali isplesti u pletenicu dok spavate. Evo zašto!

Dijana Ljubanović

FOTO/PEXELS

FOTO/PEXELS

Kosi je potreban san za ljepotu jednako kao i vašoj koži. I dok ulažemo puno vremena i truda u pravilnu brigu o koži prije spavanja, naša kosa zaslužuje jednaku pažnju. Možda to niste shvatili, ali spavanje sa spuštenom kosom može prouzročiti štetu. Kako spavanje s raspuštenom kosom može utjecati na vaše pramenove. Prikupili smo nekoliko trikova koje ste mogli provjeriti već večeras.


Možda se probudite zamršene kose


Kada se okrećete u snu, kosa će vam vjerojatno postati čvornata. To se događa zbog trenja koje nastaje kad vam se kosa trlja o jastučnicu. Ne samo da ćete se zbog toga probuditi s neurednom kosom, već ovo opetovano oštećenje na kraju može oslabiti vašu kosu, piše Bright Side.


Može stvoriti akne


Ako imate osjetljivu kožu sklonu aknama, dobra je ideja da vam kosa ne dodiruje lice. Proizvodi za oblikovanje i regeneratori koji se nakupljaju na kosi mogu noću doći na vašu kožu i začepiti pore. To, pak, može dovesti do izbijanja akni i potaknuti iritaciju kože. Zapravo, osobe s dugom kosom mogu dobiti akne na leđima, a držanje kose s lica tijekom spavanja može pomoći u sprječavanju nekih problematičnih stanja kože.


Može usporiti rast kose
Kad se vaša kosa zaplete, to znači da joj se kožica podigne i ostane otvorena. Oštećena kosa polako raste, a ako sanjate dugu kosu i jednostavno ne možete postići da vaše vlasi narastu nakon određene točke, zaštitite je dok spavate.


Kosa vam se može zamrsiti


Možda mislite da ste isprobali svaki mogući proizvod za oblikovanje kako biste ukrotili svoju kovrčavu kosu, ali nešto tako jednostavno kao što je ostavljanje raspuštene kose tijekom spavanja može prouzročiti gubitak vlage u kosi. Vaš jastuk mogao bi biti odgovoran za vašu kosu, jer što više kosa izložena trenju, to više vlage isparava iz nje.


Može prouzročiti razdvajanje krajeva


Podijeljeni vrhovi nisu samo dosadni, ako ih imate puno kroz kosu, frizura vam može izgledati nezdravo i neuredno. Ako kosu ne zavežete prije odlaska u krevet, noćno bacanje i okretanje možda nanosi štetu vašoj kosi, uzrokujući lomljenje i cijepanje vrhova. I osim ako ne spavate na svilenoj jastučnici, neće biti lako razdvojiti se sa svojim rascijepljenim krajevima.


To može utjecati na kvalitetu vašeg sna


Odlazak na spavanje sa spuštenom kosom može vas buditi noću. Kad spavate, kosa vam se može trljati po licu i ometati san. Najbolji način da se brinete za kosu prije no što krenete na spavanje je nježno je počešljati te splesti u opuštenu pletenicu.