Zvuči neobično, ali je prava stvar za imunitet

Doznali smo zašto bi zimi trebali piti sok od kiselog kupusa

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Pucajte od zdravlja u hladnim mjesecima

Među svim sokovima koji postoje, sok od kiselog kupusa mnogima na prvu zvuči kao nešto što bi radije preskočili.


Njegov kiselkast, fermentirani okus nije svačiji prvi izbor, no upravo u zimskim mjesecima sve se više govori o njegovim iznimnim zdravstvenim prednostima.


I dok možda nije napitak u kojem uživate zbog okusa, sok od kiselog kupusa sve se češće preporučuje kao prirodni saveznik imuniteta i probave tijekom hladnijeg dijela godine.


Riječ je o jednostavnom, tradicionalnom pripravku koji se koristi generacijama, a danas ponovno dobiva na važnosti zahvaljujući znanstvenim spoznajama o fermentiranoj hrani i zdravlju crijeva.


FOTO: Unsplash


Zašto je sok od kiselog kupusa toliko zdrav zimi?


Zima je razdoblje u kojem je organizam izložen većem stresu, konzumira se manje svježeg povrća, više teže hrane, pristutan je manjak sunčeve svjetlosti i veća učestalost prehlada i viroza. Upravo tada sok od kiselog kupusa može pružiti snažnu podršku organizmu.


Prije svega, ovaj fermentirani napitak bogat je vitaminom C i mliječnokiselinskim bakterijama. Ta kombinacija jača imunosni sustav i pomaže organizmu u borbi protiv virusa i bakterija koje su zimi znatno prisutnije. Budući da se velik dio imuniteta nalazi u crijevima, redovita konzumacija probiotika ima izravan učinak na otpornost organizma.


Osim toga, sok od kiselog kupusa doprinosi ravnoteži crijevne flore. Fermentacija potiče razvoj korisnih bakterija koje obnavljaju crijevnu sluznicu, poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari i pomažu tijelu da se brže oporavi od infekcija. Zdrava probava znači i snažniji organizam, što je posebno važno u zimskim mjesecima.


Lakša probava i bolja iskoristivost hrane


Zimska prehrana često uključuje obilnija i masnija jela, što može opteretiti probavni sustav. Mliječna kiselina iz soka od kiselog kupusa potiče probavne enzime, smanjuje nadutost i olakšava razgradnju hrane. Redovita, umjerena konzumacija može pridonijeti osjećaju lakoće u želucu, čak i nakon težih obroka.


Sok od kiselog kupusa također je vrijedan izvor hranjivih tvari u razdoblju kada je dostupnost svježeg povrća ograničena. Osim vitamina C, sadrži vitamine B skupine, kao i minerale poput kalija i željeza. Zahvaljujući fermentaciji, mnoge od tih tvari tijelo lakše apsorbira, što ga čini izuzetno korisnim zimskim dodatkom prehrani.


Koliko soka od kiselog kupusa piti dnevno?


Preporučena dnevna količina kreće se između 50 i 150 mililitara. Ako tek uvodite ovaj napitak u prehranu, dobro je započeti s manjim količinama, oko 30 do 50 mililitara dnevno, kako bi se probavni sustav postupno prilagodio. Osobe koje ga već dobro podnose mogu bez problema piti oko 100 mililitara dnevno. Sok je najbolje piti natašte ili neposredno prije obroka kako bi probiotičke kulture imale optimalan učinak.


Iako možda nije najprivlačniji napitak na prvu, sok od kiselog kupusa zaslužuje mjesto u zimskoj prehrani. Njegov pozitivan učinak na imunitet, probavu i opće zdravlje čini ga jednostavnim, prirodnim saveznikom u borbi protiv zimskog umora i prehlada. Uz pravilno doziranje i kvalitetan proizvod, ovaj fermentirani klasik može postati mala, ali vrijedna navika s velikim učinkom.