Od davnina

Donosimo recept za savršeno kuhano vino na bazi mošta

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Ne znaju svi da, osim što je vrlo dobro, blagotvorno djeluje na naš organizamRecept za kuhano vino vuče korijene iz drevne seljačke tradicije. Ovo piće intenzivnog mirisa prenosi se s koljena na koljeno.


Kuhano vino je na bazi mošta i savršeno je za jesensko razdoblje, a može se koristiti za pripremu slastica poput kolača i biskvita ili za obogaćivanje umaka i jela svih vrsta. Ali kako se priprema?


Napraviti kuhano vino nije tako komplicirano kao što možda mislite: njegov recept, naime, zahtijeva malo sastojaka.
Otkrivamo vam ih odmah:


  • 3 litre mošta od grožđa
  • 3 štapića cimeta
  • šaka klinčića

Prva stvar koju trebate učiniti je filtriranje mošta gazom ili uskim mrežastim cjedilom u loncu. Nakon što prokuha, nastavite kuhati najmanje tri sata, povremeno miješajući drvenom kuhačom.


Na pola kuhanja dodajte štapiće cimeta i klinčiće. Izvornom receptu možete dodati i druge začine po želji.


Ostavite kuhati na laganoj vatri dok mošt ne postane trećina početne količine. Čim se volumen smanji, isključite vatru i ostavite smjesu da se ohladi, no prvo uklonite štapiće cimeta i klinčiće.


U ovom trenutku, dok je još toplo, možete ga prebaciti u staklenke koje ćete hermetički zatvoriti. Ostavite ih naopačke barem desetak minuta, a zatim ih spremite na hladno i suho mjesto.


Ako se savršeno čuva, kuhano vino može stajati i do 12 mjeseci.


Kuhano vino je antioksidans i štiti od kardiovaskularnih bolesti. U prošlosti se također koristio kao lijek protiv gripe, za zaštitu – na primjer – od kašlja, prehlade i rane groznice.


To je zato što je bogato polifenolima i može se suprotstaviti štetnom učinku slobodnih radikala.