Doručak ili grickalica

Domaće granola pločice bolje su i zdravije nego kupovne. Evo kako ih napraviti bez pečenja

Lucija Sučić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Lake za napraviti, ukusne i zasitne

Domaće granola pločice zapravo su vrlo jednostavne za napraviti, a s obzirom da imate kontrolu nad svime što u njih stavljate, nema straha od skrivenog šećera.


Prepune su korisnih i zdravih namirnica poput zobi i orašastih orašastih plodova, te su nutritivne tako da su odlična ideja za doručak ili popodnevni međuobrok.


Sastojci


  • 250 g prirodnog maslaca od kikirikija
  • 220 g meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • pola žličice morske soli
  • 225 g valjanih zobenih pahuljica
  • 50 g komadića čokolade
  • 3 žlice mljevenog kikirikija ili indijskih oraščića

Priprema


Posudu za pečenje veličine 20×20 cm obložite papirom za pečenje.


U velikoj zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, med, ekstrakt vanilije i sol dok smjesa ne postane glatka.


Dodajte zob, komadiće čokolade i mljeveni kikiriki ili oraščiće.


Smjesa bi se u početku mogla činiti suhom, ali nastavite miješati dok se ne sjedini. Nakon toga stavite ju u posudu za pečenje i čvrsto ju utisnite. Upotrijebite još jedan komad papira za pečenje te ga položite na vrh smjese i dnom čaše pritišćite kako biste smjesu izravnali.


Ohladite najmanje 1 sat, a zatim narežite na ploške. Pločice čuvajte u hladnjaku!