Korisni metaboliti

Dokazano je. Konzumiranje jajeta dnevno ne podiže kolesterol i ima neočekivane dobrobiti za srce

Šarlota Brnčić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Novo istraživanje pokazalo je da umjerena konzumacija može spriječiti rizik od razvoja srčanih bolestiIstraživači su pokazali da umjerena konzumacija jaja može povećati količinu metabolita koji su zdravi za srce.


Nalazi pokazuju da konzumacija do jednog jajeta dnevno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.


Jaja su bogat izvor prehrambenog kolesterola, ali također sadrže niz esencijalnih nutrijenata.
Postoje proturječni dokazi o tome je li konzumacija jaja korisna ili štetna.


Primjerice, istraživanje iz 2018. objavljeno u časopisu Heart, koja je uključivalo oko pola milijuna odraslih u Kini, otkrilo je da su oni koji su jeli jedno jaje dnevno imali znatno manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, u usporedbi s onima koji nisu jeli jaja često.


Kako bi bolje razumjeli ovaj odnos, autori ovog novog rada istražili su kako konzumacija jaja utječe na pokazatelje kardiovaskularnog zdravlja u krvi.


Odabrali su 4.778 sudionika iz kineske Kadoorie Biobanke, od kojih je 3.401 imalo kardiovaskularnu bolest, a 1.377 nije.


Njihove analize pokazale su da su pojedinci koji su jeli umjerene količine jaja imali višu razinu proteina u krvi zvanog apolipoprotein A1, građevnog bloka lipoproteina visoke gustoće (HDL), također poznatog kao “dobar lipoprotein”.


Oni su posebno imali veće HDL molekule u krvi, koje pomažu u čišćenju krvnih žila od kolesterola i stoga štite od blokada koje mogu dovesti do srčanog i moždanog udara.


Istraživači su dalje identificirali 14 metabolita koji su povezani sa srčanim bolestima. Otkrili su da su sudionici koji su jeli manje jaja imali niže razine korisnih metabolita i više razine štetnih, u usporedbi s onima koji su jaja jeli redovitije.


Ovo istraživanje naglašava kako umjerena konzumacija jaja može pomoći u smanjenju ukupnog rizika od kardiovaskularnih bolesti.