Pitanje čitatelja

Dobili ste lijepe mini ruže? Savjetujemo kako ih njegovati da nastave cvjetati

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Cvjetove im treba uklanjati čim se počnu sušiti ili kada ocvjetaju.“Dobila sam lijepe mini ruže, ali ne znam kako da ih njegujem da nastave cvjetati?”,  pita čitateljica iz Klane.Uzgoj mini ruža u posudama lakši je od uzgoja na otvorenom, iako se i one mogu posaditi u vrtu. Treba ih tretirati isto kao i ostale ruže, ali s malo više pažnje, zbog njihove veličine. Najvažnije im je osigurati odgovarajuću drenažu. Zapravo bi ih valjalo odmah presaditi u veće posude koje su duboke najmanje 30 cm i u specijalni supstrat za ruže ili univerzalni za lončanice, pomiješan sa šakom peletiranog stajskog gnojiva.


Cvjetove im treba uklanjati čim se počnu sušiti ili kada ocvjetaju.
Škarama treba odrezati ne samo cvijet, već i dva lista s drškom, kako bi se izazvalo bočno grananje. Ono će stvoriti nove cvjetne izdanke i održati zaobljen, kompaktan izgled grma. Starije grane bez cvjetnih pupoljaka i s malo listova treba skratiti nisko. U listopadu biljku treba nisko orezati za trećinu.
Mini ruže su hibridne ruže uzgojene da ostanu male. Narastu najčešće do 50 cm, ali ima i vrsta koje mogu narasti do 1 metar. I cvjetovi su im manji od običnih ruža, ali zato ih imaju mnogo više. Otporne su na hladnoću i mrazove, a cvjetaju tijekom cijele sezone.


Radi postizanja dobre drenaže, prilikom presađivanja na dno, prethodno dobro očišćene lončanice stavite malo šljunka jer bi inače zbog viška vode mogle početi trunuti. Osigurajte im i dovoljno svjetlosti i vode po potrebi, najbolje kišnice ili odstajale vode… Ako nemaju dovoljno svjetla, odnosno barem 5 sati dnevno, neće cvjetati.


Najbolje je da imaju direktno sunce samo nekoliko sati ujutro ili predvečer, a da u najtoplije doba dana budu zaštićene kakvom polusjenom. Također neće cvjetati ni ako im korijenje preraste posudu.


Obavezno ih presadite i to tako da s korijenja uklonite što više zemlje. Za rezidbu uvijek koristite oštre škare i režite pod kutem od 45 stupnjeva.
Osjetljive su na mraz, pa ih zimi treba zaštititi unošenjem u zatvoreni prostor ili ih omotati agrotekstilom. Idealne su za uzgoj u posudama na balkonima, ali se mogu saditi i u vrtovima uz rubnike ili u samostalnim kompaktnim grupama na travnjacima, kada razmak između posađenih biljaka treba biti tek 20- 30 cm. Mogu se uzgajati i kao sobne biljke, na prozorskoj dasci.I mini ruže mogu napasti razne bolesti i štetnici, pa je bitna prevencija. Biljne uši mogu čak i razornije djelovati na minijaturno grmlje jer je manje i može lakše oslabjeti. Ako ne želite koristiti kemijska sredstva zaštite, možete ih prskati otopinom od češnjaka ili čili paprike. Za borbu protiv pepelnice, crne pjegavosti i hrđe koriste se fungicidi. Ako se reagira na vrijeme, jedno prskanje može biti dovoljno da zaštiti biljku.