SVE ŠTO CVJETA CRVENOM BOJOM

Nemojte se ograničiti samo na zvijezde i kaktuse, ovi cvjetovi su idealni za Božić

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Cvjetovi mini ruža su manji, ali ih je zato više. Cvjetaju tijekom cijele sezone i otporne su na hladnoću i mraz. Orezuju se ujesen i to na polaBožićne zvijezde i kaktusi tradicionalno su cvijeće kojim ukrašavamo domove za Božić i ove vrste su zaista prelijepe, jer upravo u to vrijeme daju sve od sebe da nas razvesele svojim cvjetovima. No, i druge cvjetnice mogu biti lijep božićni ukras, pa je šteta ograničiti se samo na ove dvije vrste. Evo nekoliko savjeta kako ih uzgajati da što dulje traju.Božićne zvijezde potječu iz tropskog Meksika, pa im odgovara mjesto s puno svjetlosti, prozor okrenut prema jugu, mjesto zaštićeno od propuha i zalijevanje taman toliko da zemlja ne bude suha, što se može provjeriti dizanjem posude. Ako se čini laganom, treba je zaliti.


 


Foto: iStock
Božićni kaktus je vrlo lagano uzgajati. Treba mu manje svjetlosti nego božićnoj zvijezdi i manje vode, ali vrlo je važno ne pomicati ga s mjesta kad počne formirati pupoljke, jer bi ih mogao odbaciti. Ovo je vrlo dugovječna biljka, pa se nekad prenosi s koljena na koljeno.


Amarilisi imaju jedan od najljepših cvjetova i lukovicu koja se može sačuvati da cvjeta iz godine u godinu, no važno je znati kako je na to »natjerati«. Ova se biljka, naime, mora držati na tamnom mjestu sve dok ne potjera cvjetni pupoljak, što se događa nakon ljetne hibernacije. Svakako treba postići da ne potjera najprije listove, jer onda nam neće cvjetati.


Foto: iStock


Zumbuli mogu uljepšati svaki Božić, bilo da su posađeni u zemlju ili rastu s korijenom u vodi. Očaravaju i izgledom i mirisom, a lukovicu možete čuvati godinama, premda je najbolje posaditi je u vrt nakon što precvjeta. Otporni su na zimu, pa ih možete staviti i u hladan, ali dobro osvijetljen ulaz. Važno je samo da ih držite na tamnom mjestu dok se ne počne pojavljivati cvjetni pupoljak i ne zalijevajte ih previše.


Foto: iStock


Ciklame koje se prodaju u vrtnim centrima su tropske, pa ne vole vanjsku hladnoću, no ne prija im ni visoka temperatura. Najbolja temperatura za uzgoj je od 10 do 20°C. I ova biljka treba vrijeme mirovanja da bi preživjela. Iako voli vlažan supstrat, pretjerano zalijevanje ovu biljku može ubiti. Ne voli prskanje ili zalijevanje po lišću, već isključivo u tanjurić. Za prihranu valja koristiti tekuće organsko gnojivo i to svaka 2 do 4 tjedna dok je biljka u fazi cvatnje.


Idealan položaj za ciklamu je prozor koji je okrenut prema istoku ili zapadu. Kada precvjeta, teglu smjestite na hladno i tamno mjesto naredna 2 do 3 mjeseca. U toj se fazi supstrat ne smije zalijevati i mora se sasvim osušiti. Sa sljedećim zalijevanjem pričekajte dok se ne pojave prvi listovi, a uskoro će se pojaviti i cvjetovi.


Foto: iStock


Mini ruže rastu u posudama, nije ih teško uzgajati, a najvažnije im je osigurati dobru drenažu. One će uvijek ostati minijaturne rastom i to u rasponu od 50 cm do 1 m visine, ovisno o vrsti. Cvjetovi su im manji, no više ih je. Cvjetaju tijekom cijele sezone i otporne su na hladnoću i mraz. Najbolje ih je posaditi u supstrat specijaliziran za ovu vrstu cvijeća, držati ih na mjestu gdje ima dovoljno svjetlosti i redovito ih zalijevati. Ruže trebaju najmanje 5 sati sunca svaki dan pa im je južni prozor idealno mjesto.


Kada im korijenje preraste posudu, treba ih presaditi u veću, jer će inače prestati cvjetati. Kod presađivanja s korijenja uklonite što više zemlje. Ocvale cvjetove i suhe grančice trebat će odstranjivati, a jesenje orezivanje će potaknuti njihov rast.


Foto: iStock