Dubok utjecaj

Dnevne navike i način života zbog kojih ranije starite

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Svi želimo vratiti sat unatrag ili barem zaustaviti vrijeme

Postoji li tajna dugovječnosti? Možda i ne, ali svakako naše navike i način života duboko utječu na proces starenja i nastanak bolesti (čak i ozbiljnih), dopuštajući nam da biramo hoćemo li živjeti kratko ili, naprotiv, dugo i zdravo.


Kada starost počne uzimati danak, svi želimo vratiti sat unatrag ili barem zaustaviti vrijeme i spriječiti starenje da napreduje.


No, bi li doista bilo moguće zaustaviti starost? Prema znanosti, da. Evo nekih svakodnevnih navika zbog kojih prerano starimo i koje, ako ih ispravimo, mogu učiniti da se osjećamo (i izgledamo) mlađe, produžujući godine u kojima smo zdravi.


1. Stres


Primarni uzrok preranog starenja svakako je stres: on povećava rizik od srčanih problema, visokog krvnog tlaka i drugih kroničnih bolesti.


Osim toga, može imati izravan učinak na starenje naših stanica: istraživanje koje je proveo Harvard Medical School otkriva da kronični stres skraćuje telomere, strukture unutar stanica koje sadrže našu DNK.


Ako telomeri postanu prekratki, stanica također može umrijeti. Smrt stanica može dovesti ne samo do ubrzanog starenja, već i do povećanog rizika od srčanih problema i raka.


2. Jedenje previše crvenog mesa


Prehrana također igra važnu ulogu u preranom starenju. Konkretno, česti unos crvenog mesa smanjio bi godine života.


Prema brojnim istraživanjima, zapravo bi konzumiranje velikih količina crvenog mesa povećalo rizik od smrti od raka, dijabetesa ili srčanog udara, a pogodovalo bi nastanak i drugih patologija.


Nedavno istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama na više od milijun ljudi, analiziralo je korelaciju između konzumacije crvenog mesa i pojave ishemijske bolesti srca (uzimajući u obzir ne samo prehranu, već i čimbenike koji nisu povezani s prehranom).


Kod pacijenata koji su konzumirali čak i minimalnu količinu crvenog mesa (osobito prerađenog, kao što je slučaj sa suhomesnatim proizvodima i kobasicama) povećao se rizik od pojave bolesti u odnosu na one koji ga nisu konzumirali (zamjena proteinskog unosa mesa namirnicama biljnog podrijetla, kao što su mahunarke i sjemenke).


3. Alkohol


Konzumacija alkohola također potiče prerano starenje naših stanica jer dehidrira tkiva i uzrokuje upale kože (crvenilo lica, popucale kapilare i otekline) zbog kojih koža izgleda starije nego što jest.


Istraživanje objavljeno 2019. godine, provedeno na 3.200 žena, pokazalo je da konzumacija alkohola pogoduje starenju lica.


Žene koje piju velike količine alkohola (više od osam pića tjedno) imaju više bora, podočnjaka i kapilara od onih koje piju umjereno ili koji uopće ne piju.


4. Malo se krećete


Konačno, neaktivnost i sjedilački način života također mogu doprinijeti da starimo.


Nije tajna, naime, da nam aktivan život i stalna tjelesna aktivnost (čak i umjerena) mogu pomoći da ostanemo zdravi i produžimo životni vijek za mnogo godina.


Čak i samo 15 minuta dnevno dovoljno je za mnoge dobrobiti za zdravlje. Ali to nije sve: nedavna istraživanja pokazala su 28% smanjenje rizika od prerane smrti kod ljudi koji stalno treniraju najmanje 150 minuta tjedno.