Christina Stachura

Devetomjesečna se beba umalo ugušila svakodnevnom namirnicom. Spasila ga mama

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Maleni se Jack tek vratio iz bolnice u kojoj je boravio zbog upale pluća.Christina Stachura, medicinska sestra na hitnom i traumatološkom odjelu, brzom je reakcijom spasila svog devetomjesečnog sinčića Jacka koji se usred ručka počeo gušiti.


Maleni se Jack tek vratio iz bolnice u kojoj je boravio zbog upale pluća uzrokovane koronavirusom i dehidracijom, ali nedugo potom se usred ručka umalo ugušio.


“Jeo je jaja i tanko rezanu jabuku kada sam ga vidjela da grca. Kao i svaka mama, bila sam nervozna, ali za kašljanje i grcanje sam mislila da je normalno. Pokušala sam ostati smirena i ne paničariti”, kazala je Christina.
Kada je shvatila da Jacku teku suze te da maše ručicama prema vratu, mama se upustila u hitnu intervenciju.


Brzo ga je stavila na krilo i okrenula trbuhom prema dolje te ga pet puta čvrsto “udarila” po leđima. Sve dok komadić jabuke nije izletio iz dječakovih usta, nije bila sigurna hoće li sve biti u redu.


 


“Isprva sam osjećala krivnju jer nisam znala da se tako lako ugušiti jabukom, ali mislim da je važno ne biti pretjerano strog prema sebi. Roditelji će uvijek griješiti, ali to je nešto iz čega možemo učiti. Bebe i mališani stalno nešto istražuju i stavljaju u usta, a posao roditelja je da ih zaštite.


Kada sumnjate, uvijek vjerujte instinktu i poduzmite nešto – nekoliko “pljuskica” po leđima im neće nauditi”, kazala je mama te na mrežama podijelila video u nadi da će ga ostali roditelji pogledati te prepoznati znakove gušenja i poduzeti korake potrebne za prvu pomoć.


“Prvo, uvijek trebate biti u blizini djeteta kada ono jede. Vrlo je važno znati razliku između grcanja i gušenja te pravilan način pripreme hrane. O tome razgovarajte sa pedijatrima. Postoji mnoštvo izvora putem kojih se roditelji mogu pripremiti te položiti tečaj prve pomoći i naučiti osnove”, zaključuje mama, a prenosi Lifestyle.