Za manje i više vješte

Darko Kontin ima super ideje za uskrsne slastice. Izdvojio nam je tri savršena recepta

Ana Braškić

Foto: Darko Kontin

Foto: Darko Kontin

Darko je za nas izdvojio tri svoja deserta koja se uz klasičnu pincu mogu naći na uskrsnom stolu.

Iza bloga ”Darkova Web Kuharica” krije se Darko Kontin. Kada je prije osam godina pokretao blog zamislio ga je kao web odredište na kojem s ostalim zaljubljenicima u kuhanje i hranu dijeli svoje kulinarske ideje i eksperimente, kuhinjske navike kao i nova kuharska (sa)znanja koja otkriva prilikom pripreme njemu novih i zanimljivih jela.


Prvi cilj bloga bilo je dokumentiranje njegovih kulinarskih eksperimenata, novih jela i isprobanih starih, manje poznatih recepata.


Danas želi popularizirati kuhanje kod kuće i pokazati svima koji iz nekog razloga smatraju da je kuhanje teško ili da kuhanje nije za njih, kako najvjerojatnije nisu u pravu.


Darko je za nas izdvojio tri svoja deserta koja se uz klasičnu pincu mogu naći na uskrsnom stolu. ”Sirova torta od sira” svojim će sastojcima sigurno oduševiti najmlađe, dok će mini torte od mrkve još jednom dokazati zašto se to povrće odlično uklapa u slatka jela. Za uskrsni doručak, ili na Uskrsni ponedjeljak ukućanima poslužite ”Francuski tost”, odnosno pohani kruh, koji nije i pržen na tavi već se peče u pećnici.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Slatki francuski tost s medom


Sastojci:


6 feta kukuruznog tost kruha


100 ml mlijeka


3 cijela jaja


po ukusu kristalnog šećera, cimeta, arome vanilije


po ukusu meda i svježeg voća (za ukrašavanje i serviranje)


Priprema:


U dubljoj posudi pomiješajte mlijeko, jaja i začine. Ploške tost kruha možete iskoristiti cijele ili ih možete po dužini izrezati na trake.


Svaki komad tosta umočite s obje strane u smjesu mlijeka i jaja. Bitno je da se tost što više namoči. Namočeni tost prebacite na lim za pečenje koji ste prethodno premazali s malo maslaca i ulja. Tost pecite 8-10 minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.


Nakon toga ga okrenite na drugu stranu i pecite dodatnih 5 minuta. Tost poslužite sa svježim voćem, medom ili javorovim sirupom i na kraju ga umjereno posipajte šećerom u prahu. U slast!


Foto: Darko Kontin


Sirova torta od sira


Sastojci:


160 g čokoladnih keksa


100 g maslaca


250 g krem sira


120 g Kviki kuglica (pola kokos, pola malina okusa)


200 g vrhnja za šlag


50 g šećera u prahu


5 kapi ekstrakta vanilije


100 grama šarenih čokoladnih jaja


Priprema:


Kekse usitnite uz pomoć električne sjeckalice ili ručno zdrobite u mrvice. Prelijte ih prethodno zagrijanim maslom. Pomiješajte kekse i maslac te ih istresite u manji kalup za torte (promjer 17 cm). Rasporedite smjesu te je ravnomjerno utisnite u kalup.


U dubokoj posudi pomoćnu ručnog miksera pomiješajte krem sir, slatko vrhnje za šlag, rukom izdrobljene Kviki kuglice, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Miješajte sve sastojke dok se ne sjedine u jednoličnu kremastu smjesu.


Istresite dobivenu smjesu u kalup za torte preko podloge od keksa. Malo je utisnite, poravnajte i stavite hladiti barem na 1-2 sata prije posluživanja.


Kada je sirova torta od sira očvrsnula, izvadite je oprezno iz kalupa i ukrasite šarenim čokoladnim jajima.


Foto: Darko Kontin


Mini torte od mrkve


Sastojci:


Biskvit od mrkve:


200 g oštrog brašna


160 g šećera


pola paketića praška za pecivo


1/2 čajne žlice soli


4 jaja


120 ml ulja


170 g naribane mrkve


90 g naribane jabuke


Krema od sira:


200 ml vrhnja za šlag


200 g krem sira


50 g šećera


1 čajna žlica arome vanilije


Priprema:


U dubokoj posudi električnim mikserom pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Možete odmah staviti i pećnicu grijati na 160 stupnjeva.


Postupnim dodavanjem jaja i ulja (u 3-4 dodavanja će biti dovoljno) mikserom na najvećoj brzini izmutite glatku smjesu.


U smjesu dodajte naribane mrkve i jabuke (možete i malo oraha ili badema) te još jednom na manjoj brzini sve izmiksajte.


Na dno dva protvana veličine 24 x 20 cm stavite masni papir za pečenje, te preko njih ravnomjerno rasporedite i izlijte smjesu za biskvit.


Biskvit pecite 15 minuta ili duže po potrebi. Kada vam drvena čačkalica pikanjem biskvita ostane čista, znate da je biskvit pečen.


Za kremu je dovoljno u dubokoj posudi električnim mikserom pomiješati vrhnje za šlag, krem sir, šećer i aromu vanilije. Kada krema postane glatka i u njoj više ne osjetite hrskavi šećer na dodir prstima, spremna je za upotrebu.


Metalnim oštrim kalupom iz biskvita od mrkve izdubite željene oblike. Svaki od njih premažite kremom od sira, a zatim ih poklopite novim biskvitom.


Na vrh dodajte još malo kreme od sira, posipajte goji bobicama i ukrasite mentom ili listom matičnjaka.


Foto: Darko Kontin