Kako maestralno napraviti omiljeno jelo?

GASTRO IZAZOV: Gastro bloger Darko Kontin uči nas kako ovog ljeta složiti idealan gurmanski burger

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Poznati food blogera otkriva što nam je sve potrebno kako bi kod kuće izradili svoj vlastiti gurmanski burgerBurgeri. Tako kratka riječ iza koje stoji jedno od najpopularnijih jela današnjice, kako u svijetu, tako i kod nas. Gurmanski burgeri su se pojavili prije par godina i od tada se ne skidaju s liste najomiljenijeg jela.


Želite ovog ljeta i sami naučiti kako složiti gurmanski burger? Poznati gastro bloger Darko Kontin otkrio nam je što je sve potrebno kako biste postali kraljica ili kralj burgera. 


“Burgeri su po meni uvijek uživali veliku popularnost kod nas. Ali to su bili klasični fast food burgeri kojima je glavna svrha bila napuniti kartu jela restorana koji su nudili dostavu hrane.
Ono što se je promijenilo zadnjih nekoliko godina je kreativnost s kojom se kreiraju burgeri kao i veća pažnja koja se posvećuje kvaliteti namirnica koje se koriste za pripremu tih burgera.


Burger danas, u većini slučajeva, više nije jelo koje uzmeš u hodu poput sendviča. Već je postao jelo zbog kojeg se isplati i odlazi sjesti u restoran.


Jesu li na tu promjenu utjecali burger festivali, specijalizirani restorani za pripremu burgera ili nešto treće to ne znam. Ali znam da ih i sam volim spremati, a još više u njima uživati kada se zaputim do centra grada 🙂 ”, započeo je našu burger priču Darko


FOTO: iStock
Gurmanski burgeri rade se od vrhunskih namirnica


Što trebate znati prije izrade gurmanskog burgera?


Njegov prvi i glavni savjet prije nego se uputite u gastro avanturu izrade vlastitog burgera jest da ga prilagodite svom vlastitom ukusu. Tada nećete napraviti neku veću grešku. Koristite one namirnice koje volite i s kojima ste upoznati. 


“Jedino što bih preporučio kada ste već odlučili pripremiti burger kod kuće i za njegovu pripremu odvojili malo vremena je da se ne traže prečaci u pripremi.


S razlogom se tijesta dižu koliko se trebaju dizati, meso marinira koliko se treba marinirati, a pljeskavice peku koliko se predlaže da trebaju biti pečene.


Par minuta uštede za pripremu burgera je nebitno u kontekstu cijelog dana, a puno će značiti za okus vašeg domaće pripremljenog burgera.”


Koji sastojci čine dobar burger?


Kao što je Darko i prije naglasio za dobar gurmanski burger od velike važnosti su i kvalitetni sastojci koji čine onu krucijalnu razliku. Ističe kako mu je teško dati preporuku za konkretne namirnice jer one dosta ovise o vlastitim preferencama. Ali ovaj food bloger točno zna što je po njegovom guštu. 


“Prije dolaska u Zagreb za mene je postojalo samo jedno pravo burger pecivo, a to je ono bijelo pecivo sa sezamom. Danas više ne biram to pecivo već naginjem raznim brioche varijantama burger peciva.


Draža su mi okusom, teksturom su čvršća pa bolje drže sve namirnice u sredini, a zavolio sam i izgled burgera u toj vrsti peciva bez obzira na to što ne izgledaju više klasično.


Što se pljeskavice tiče volim kombinirati mesa. Obično to bude neki masniji komad svinjetine, s mekšim komadom junetine. Kada bih ja radio svoju domaću pljeskavicu sigurno bi u nju samljeo malo carskog mesa ili čak ubacio nasjeckane pancete. Ali rijetko pripremam svoje pljeskavice.


Obično nabavim provjereno dobre gotove mixeve mesa ili već poznate i ukusne gotove pljeskavice od meni dostupnih proizvođača i mesara”, objasnio je Darko svoj odabir. 


FOTO: iStock
Za izradu gurmanskog burgera dajte si vremena


Vječan rasprava se vodi oko toga koliko je potrebno peći burger, a bloger kroz smijeh objašnjava “dok ne bude pečen”. Treba li biti baš dobro pečen ili je poželjno da bude pinky u sredini?


“Dužina pečenja ovisi o vrsti mesa koje se koristi u burgeru. O željenom stupnju pečenosti, ali i o samom ukusu onoga tko ih sprema. Najveća dilema je tu smije li se meso ostaviti rozo u sredini. I koliko god se stručnih osoba našlo u toj raspravi još nisam čuo da su se sve strane složile oko jednog odgovora :).


Ja pristupam burgerima kao što pristupam pripremi odrezaka. Na srednje jakom plamenu ih zapečem s jedne i druge strane, i onda ih dodatno pečem dok se sami ne ispeku u vlastitom soku koji je ostao zatvoren u njima stvaranjem korice na vanjskom dijelu burgera. Pljeskavica se ispeče tako i rijetko bude roza, ali istovremeno zadrži većinu sočnosti.


Uvijek ostavim pljeskavicu da odleži kratko prije serviranja.


Drugi trik je priprema pljeskavice s naribanom jabukom. Takvu pljeskavicu je skoro nemoguće presušiti, a okusom će iznenaditi svakoga tko je proba :)”


3 umaka za savršen burger


Kada je umak u pitanju, Darko se drži klasike i priprema uvijek jedan od tri kombinirana umaka. Prvi je na bazi ketchupa kojeg pomoću začina dovodi do željenog okusa. Njegovi najčešći dodaci su mljevena crvena paprika, curry, papar, svježe začinsko bilje, soja umak i ulje. 


Drugi umak koji volim je na bazi majoneze. Češnjak, kiseli krastavci, kiselo vrhnje su namirnice koje najčešće u nekoj kombinaciji spajam kada pripremam bijele umake. Ne samo za burgere već i za većinu prženih jela.


Zadnji umak koji znam pripremiti za burger, iako ga češće spremam za meso s roštilja, je umak od senfa. Med, senf i začini čine brzi umak koji je spreman za tren, a okus senfa je nešto što volim osjetiti u burgerima.


Na tržištu postoji i veliki broj gotovih burger umaka od koji ima jedan domaći brand čiji sam umak zavolio ove godine i koji sam često koristio kod kuće da si ubrzam pripremu burgera”, objasnio je Darko. 


Nakon što pripremite pljeskavicu i umak, potrebno je s dodacima napuniti burger kako bi on postao savršen. Food bloger ističe kako nikad ne možete pogriješiti s kombinacijom zelene salate, rajčice, luka te stavljanje dva umaka po želji u burger. 


“Meni burger više nije burger ako se u njemu uz navedene namirnice ne nađe i šnita sira, barem par komada pržene slanine, a i skoro uvijek u burger stavim i tanko rezane kisele krastavce.


Nije velika promjena, ali meni dovoljna da nemam što prigovoriti okusu takvog burgera.”


FOTO: iStock
Dobro ispečena pljeskavica, vlastiti umaci i dobri dodaci = savršen burger


Osim ovog provjerenog recept kojeg nećete obožavati samo vi nego i eventualni gosti koje ste pozvali na burger party, Darko ima još jednog asa u rukavu. 


“Dupla pljeskavica s listićem sira između njih. Čips od prženog luka na vrh, pečena crvena paprika i pikantni umak na svakom pecivu. Imanje manje povrća od standardnog burgera i nema svježeg lisnatog elementa u sebi, ali je zato svaki zagriz pun okusa koji si po meni savršeno pašu.”


Znamo da je roštilj uvijek glavna zvijezda ljeta, no ove godine svoje društvo iznenadite gurmanskim burgerima. Vjerujte nam, tražit će još.