Ispeci pa reci

Darko Kontin otkriva koja jela radi maestralno, a što čini kada recept krene po zlu

Mija Dropuljić

Foto: Darko Kontin

Foto: Darko Kontin

Omiljeni gastro bloger nam je otvorio vrata svoje kuhinje

Dovoljan je samo jedan pogled na profil Darka Kontina, gastro hedonista i jednog od naših omiljenih gastro influencera, da postanete gladni. Čak i ako ste obilno jelo prije svega par minuta. Njegove slane i slatke delicije jednostavno izazivaju zazubice. Htjeli smo otkriti što se sve događa iza kamere i kakav je Darko zapravo u kuhinji.


Prvo je bilo kuhanje pa blog ili si zbog bloga počeo kuhati?


Prvo je bila glad, zatim povremena lutanja u kuhinju i tek na kraju svakodnevno kuhanje i uživanje u procesu kuhanja. To je došlo tek za vrijeme studija. Blog je nastao kasnije, spontano, i objedinio je nekoliko mojih dragih hobija pod jedan naziv 🙂


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Koji je bio prvi recept kojeg si predstavio na blogu?


Kao prvi recept na blogu službeno stoje košarice od krumpira punjene jajima, ali to je bio samo nasumični odabir prvog jela od njih pet koje sam imao pofotkana kada sam pokretao blog. Prvo jelo koje sam pripremio ciljano za potrebe objave na blogu su bili 5 minutni pizza muffini koji su mi i danas omiljeno brzo jelo.


Najomiljenija namirnica u kuhinji? 


Jaja i luk… Ostali favoriti se mijenjaju ovisno o sezoni.


Najdraže pomagalo u kuhinji bez kojeg ne možeš zamisliti kuhanje? 


Duboka tava. Skoro 90% kuhanja i jela odradim u njoj kada kuham za sebe. One-pot-fits-all sam tip osobe.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Uredna kuhinja ili bojno polje dok kuhaš? 


Ovo je teško pitanje, ali samo zato što i kada napravim nered ja ga ne doživljavam neredom. Mišljenja sam da sam uredna osoba u svakom pogledu, a ne samo u kuhinji, ali nekada se preračunam ili su rokovi takvi da jednostavno ne stignem organizirano sve oko sebe razvrstati i odložiti na predviđeno mjesto. Ali čak i u tim situacijama znam gdje mi što stoji zbog čega ne doživljavam taj “kaos” neredom. 


Kuhinju nakon kuhanja očistim… 


Uvijek, a najčešće je čistim za vrijeme kuhanja.


Koliko puta isprobaš recept prije nego ga predstaviš na blogu? 


Sve ovisi o jelu. Ima recepata koji su mi tolika nepoznanica da ih niti nakon nekoliko puta ne smatram kvalitetno odrađenim da bi ga podijelio s čitateljima bloga. S druge strane postoje recepti koji su bazirani na jelima i tehnikama kuhanja s kojima sam upoznat zbog čega takve recepte bude dovoljno isprobati samo jednom. Ali s godinama i iskustvom sve manje bude nesigurnih jela, a više onih za koje znam kako će ispasti.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Budi iskren, koliko puta ti nešto zagori, iskipi, jednostavno ne ispadne kako si htio? 


Stvarno rijetko. Čak ni kada sam krenuo s kuhanjem mi se to nije dešavalo, ali to je zbog toga što sam bez treptanja znao gledati u lonac pun vode dok ne bi voda zakipjela. Kada nisam siguran u jelo koje kuham s posebnim fokusom pratim svaki proces pa se takvi pehovi ne mogu desiti. A kada mi je jelo poznato onda i bez da sam fokusiran na njega unaprijed znam kada nešto može poći po zlu pa ponovno izbjegnem takve situacije.


Najteže mi je bilo pripremiti, odnosno najizazovnije jelo? 


Nisam osoba koja pretjerano gušta u slatkim jelima i zbog toga imam jako malo iskustva s pripremom kompliciranih deserata. A najizazovnije mi budu glazure od čokolade. Otopim ja čokoladu bez problema, ali nikada to nije onako kako sam si zamislio da treba biti.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Kada recept krene po zlu, ti… 


Ga svejedno završi i po potrebi doradi. Držim se mantra da ako jelo ne uspije kako je bilo zamišljeno da se uvijek može od njega složiti neko drugo novo jelo. Na kraju dana to ispadne ukusna škola.


Najdraži recept do sada mi je… 


Tartar od brancina s mangom.


Maestralno radim… 


Tijesta i sve vrste umaka za tjestenine.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Moje guilty pleasure jelo je… 


Pohana piletina. Zapravo pohano općenito. Bitno mi je da ima krušnih mrvica, da hrska i da je slano.


Ako bi do kraja života trebao jesti jedan tip kuhinje, to je… 


Računa li se mamina kuhinja? 😀 Trenutno bih odabrao azijsku, ali do prije par godina najdraža kuhinja mi je bila talijanska.


Koliko dugo traju pripreme za fotkanje novog recepta? 


Nažalost, nemam prosječno vrijeme koje bih rekao da vrijedi kao odgovor na ovo pitanje. Pripreme za fotkanje u mojem slučaju uključuju sve od ideje, promišljanja o serviranju, nabavci i postavljanju seta, postavljanje rasvjete i tek onda ide samo fotkanje koje u pravilu ne traje duže od sat vremena. Dok sve radnje koje prethode fotkanju mogu biti nekada brže kada imam jasnu ideju i viziju što želim napraviti ili neopisivo duge kada tražim najbolje rješenje za ono što želim kroz fotografiju ispričati. I ne smijem zaboraviti nakon svega obradu fotografija koja ovisno o vrsti kompozicije koju sam fotografirao može potrajati i par dana.  


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Moja najdraža kuharica je… 


Jedna božićna iz New Yorka. Dragi poklon drage osobe o blagdanskoj hrani meni najdražeg grada na svijetu.


Obožavam pratiti sljedeće gastro blogove… 


Pratim ih sve s jednakim guštom. Ali s najviše pažnje pratim staru gardu blogera s kojima sam i ja krenuo u blogerske vode. To bude ekipa koja se food blogom bavi preko 8 godina.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Top tri najdraža začina: 


Sol, dimljena crvena paprika i kim.


U shopping hrane idem… 


Rijetko. Većinu naručujem putem dostave.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Darko Kontin (@darkokontin)



Stvar koja me najviše živcira kod drugih u kuhinji je… 


Nametanje vlastitih ukusa u hrani kao jedino ispravnih i nepoštivanje tuđih ukusa. To je nešto čega prije nije bilo u tolikoj mjeri, ali u zadnje vrijeme kao da je postalo popularno na sve imati prigovor i za sve smatrati vlastito iskustvo i ukus kao jedino ispravan i točan. Osobno doživim takve komentare i rasprave kao dokaz nedovoljnog poznavanja materije. 🙂