Prijetnja zdravlju

Da riješimo dilemu: smije li se jesti voće u kojem ima crva ili ne smije?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Evo koji su zdravstveni rizici konzumacije zaraženog voća

Mnoga tipična ljetna voća, kao što su trešnje, breskve, marelice ili smokve, mogu u sebi sakriti neželjenog “gosta”: crva.


Ako ste pažljivi i režete voće prije nego što ga pojedete, nije teško uočiti prisutnost crva, ali ponekad vam može pobjeći i možda ste već pojeli pola voća prije nego što ste shvatili da je ugostio životinju.


No, koji su rizici za zdravlje ako se crv “nastanio” unutar vašeg voća? Možete li ga ipak jesti ili je za baciti?


Bijeli crv kojeg nalazimo unutar ploda, čija duljina varira između 3 i 12 milimetara, nije ništa drugo do ličinka muhe, a njegova prisutnost je dokaz da je voće zaraženo i da stoga više nije dobro za jelo.


Zapravo, ličinke mogu predstavljati prijenosnik bakterija iz vanjskog okoliša, iz otpada ili čak iz fekalija s kojima su muhe došle u kontakt te tako pretvoriti voće u prijetnju vašem zdravlju.


Među bakterijama koje najčešće prenose ličinke muhe nalazimo bakterije salmonele, Escherichie coli i mijaze, odgovorne za crijevne infekcije s ponekad dramatičnim rezultatima.


Ako ste slučajno pojeli voće koje je napala ličinka i dobili ste crijevnu infekciju, mogli biste registrirati simptome kao što su:


  • grčevi u trbuhu
  • proljev
  • povraćanje
  • vrućica
  • krv ili ličinke u stolici

U prisutnosti ovih simptoma, preporučljivo je odmah kontaktirati svog liječnika kako biste izbjegli ozbiljnije posljedice.


Pronađite crve u voću


Prije konzumacije voća, posebno onog koje bi moglo ugostiti ličinke muhe, preporučljivo je izvršiti brzu “inspekciju” kožice i pulpe.


Dodirnite voće po cijeloj površini tako da vidite ima li mekših dijelova i provjerite kožu da vidite ima li rupa na njoj.


Zatim uzmite nož i prerežite voće prvo na pola, a zatim na manje komade, provjeravajući svaki put ima li u pulpi rupa ili ličinki.