30. IZDANJE

Concours Mondial de Bruxelles: Jakovčić kopao temelje, Matošević i Benvenuti zidali, Rossi uveo Istru u svjetski vinski raj

Edi Prodan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Porečka sportska dvorana Žatika je od petka do nedjelje, 14. svibnja bila domaćin najznačajnijeg vinskog natjecanja na svijetu, nikad većeg i značajnijeg skupa u HrvatskojPrizor pun simbolike i istinskog, velikog ponosa: uz zid sportske dvorane Žatika u Poreču, sasvim blizu prvih redova u cijelosti ispunjenog partera, stajali su Ivica Matošević i Nikola Benvenuti. Pozorno su slušali govornike na svečanom, za razliku od Vinistre, ranojutarnjem otvorenju jubilarnog, 30. izdanja Concours Mondial de Bruxellesa. Nikad većeg i značajnijeg vinskog skupa u Hrvatskoj.


Porečka sportska dvorana Žatika je od petka do danas, nedjelje, 14. svibnja domaćin najznačajnijeg vinskog natjecanja na svijetu. Čija je specifičnost, za razliku od Decantera, čije nagrade također imaju silno veliku težinu na globalnom vinskom nebu, da svoja finala seli izvan izvornog prostora glavnog grada Belgije. Dakako, na lokacije koje u svakom smislu zaslužuju posjet vinske Lige prvaka, kako ljubitelji Concoursa, njegovih ocjena i vinskih preporuka znaju definirati taj godišnji skup najboljih vina svijeta.


Uostalom, prošećemo li se prijašnjim Councursima uvidjet ćemo da se prvih 12 godina održavao isključivo u Belgiji. Prvi izlazak iz matične države bio je 2006., kad se održao u Lisabonu. U domovinu se vraćao samo jednom nakon toga, ali jeste bio u Bordeauxu, Palermu, Jeslolu. Kad su stasale države »nove Europe«, Concours se održao i u Slovačkoj, Češkoj te Bugarskoj, točnije u Bratislavi, Brnu i Plovdivu. A u svom 30. izdanju konačno i Hrvatskoj!


Svjetska elita
Čak i onima koje vina ne zanimaju, ili ih se sasvim površno dodiruju putem vijesti s bezbrojnih news portala, jasno je da se u slučaju Concoursea radi o – svjetskoj eliti. Stoga, jasno je, iako je to bilo i već niz godina ranije, kako je od sredine svibnja 2023. godine i Istra to službeno postala: svjetskom elitom. Kako mnogi znaju isticati – kad ti Concours dođe u goste, to je poput završnog ispita za neku regiju. Potvrda da je kraj koji voli i proizvodi dobra vina prerastao u verificiranu svjetsku vinsku regiju.


Matošević i Benveuti isijavali su posebnim ponosom s obzirom na to da je riječ o dva predsjednika Vinistre koji su apsolutno i bez izuzetka ponajvažniji zidari, neimari pretvaranja Istre u jednu od najznačajnijih vinskih regija svijeta. Treći predsjednik, onaj koji još nije skupio ni godinu dana mandata, a već se vinuo među svjetsku elitu, mogao bi se svrstati u red najvećih viskih sretnika na svijetu. Aktualni predsjednik Luka Rossi bio je, koje li časti, koje li strasti, za govornicom s koje je pozdravljao skup najvećih vinskih znalaca na svijetu, i to nakon samo desetak mjeseci na čelu Vinistre!


Boris Miletić, Baudouin Havaux, Luka Rossi, Loris Peršurić i Kristjan Staničić


– Povijesni je ovo trenutak za Hrvatsku i Istru, malu vinsku regiju s vrhunskim vinima među kojima posebno mjesto zauzimaju naše autohtone sorte malvazija i teran, dobitnici brojnih međunarodnih nagrada. Vjerujem kako će se na ovom najznačajnijem globalnom ocjenjivanju i brojna hrvatska vina okititi odličnim ocjenama, rekao je na ceremoniji otvorenja Luka Rossi, predsjednik Vinistre.


I bio je potpuno u pravu jer pred njim je u Poreču bilo 320 uglednih ocjenjivača iz 50 zemalja koji su raspoređeni uz heksagonalno organizirane stolove na impresivni način ispunili parter Žatike. Njihov je zadatak bio nimalo jednostavan – završno s današnjim danom morali su ocijeniti više od 7,5 tisuća vina! Riječ je bila o slijepom testiranju na kojem se našlo i 220 najznačajnijih hrvatskih etiketa.


Prestižno društvo


Zadovoljstvo domaćinstvom nije krio ni Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice koji je također pozdravio uzvanike istaknuvši da su se Poreč i Istra našli u prestižnom društvu destinacija koje imaju priliku ugostiti jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina.


– Znamo da današnji suvremeni gost traži autohtona i jedinstvena iskustva tijekom boravka u određenoj destinaciji, a upoznavanje i konzumacija izvorne lokalne enogastronomije kod posjetitelja stvara poseban doživljaj. Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje vina koja predstavlja identitet i kulturu naših brojnih regija, od obale do kontinenta naše zemlje. K tome, upravo su vina ona sjajna poveznica enologije, gastronomije i turizma s poljoprivredom iz koje izrasta niz autohtonih hrvatskih sorti grožđa. I ne samo to, oni su poveznica i s nedavno usvojenom i u razvoj hrvatskog turizma implementiranom Strategijom održivog razvoja, koja će nas, uvjeren sam, još bolje pozicionirati na listi najznačajnijih svjetskih turističkih destinacija, naglasio je Staničić, koji je, dakako, u dolasku stotina vrsnih poznavatelja vina vidio i idealne buduće promotore hrvatskog turizma.– Siguran sam da ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji hrvatskog turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu postaje sve kvalitetnija i prepoznatljivija među vrhunskim poznavateljima vina te predstavlja izuzetno važan motiv za turistička putovanja, motiv koji je atraktivan tijekom cijele godine. Vjerujem da će se suci iz cijelog svijeta pobliže upoznati s vinskom regijom u kojoj se spajaju veličanstveni krajolici, gurmanska ponuda i kvalitetna vina, dodao je Staničić te je posebno pohvalio Poreč kao jednu od najprepoznatljivijih hrvatskih turističkih destinacija, odnosno u Istri, regiju u kojoj se ostvaruje najveći turistički promet i koja predstavlja jednu od perjanica hrvatskog turizma.


– U Istri ostvarujemo gotovo 30 posto ukupnih noćenja, dok se grad Poreč redovito nalazi među top 3 destinacije s najvećim brojem realiziranih turističkih noćenja, zaključio je Staničić svoja promišljanja o značaju dolaska Concoursa u Hrvatsku.


Michael De Simone, vinski pisac i Forbesov kolumnist


A u stanju najveće pripravnosti bila je i cjelokupna istarska enogastronomska scena. S obzirom na to da je ocjenjivanje tisuća vina, otvorilo se na Conmcoursu oko deset tisuća buteljki, iznimno naporan posao koji nije moguće obavljati beskrajno dugo u istom danu, popodnevna, od dolaska u četvrtak do razlaza koji će se dogoditi u nedjeljno popodne – točno u podne previđena je ceremonija primopredaje domaćinstva Concoursa – bila su rezervirana za posjete restoranima i vinarima.


– Nas pet vinara koji radimo na motovunskom području odlučili smo goste dočekati zajednički, na središnjem motovunskom trgu. Na taj će način dobiti i dodatnu dimenziju posjeta jer Motovun je uistinu jedinstveno arhitektonsko remek-djelo. Sve su naše vinarije posebne i unikatno lijepe, ali mislimo da odluka o zajedničkom nastupu ima dodatnu vrijednost, istaknuo nam je Nikola Benvenuti.


More emocija


I dok je veliko zadovoljstvo domaćina samorazumljivo – u tonu sličnom Rossijevom i Staničićevom gostima su se na svečanom otvaranju obratili i istarski župan Boris Miletić, dok je posebnim zadovoljstvom i ponosom isijavao i Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča – jako je lijepo na otvaranju manifestacije bilo čuti i Baudouina Havauxa, predsjednika ocjenjivanja koji se u cijelosti usuglasio s čelnim ljudima vinarstva i turizma Hrvatske.


– Iznimno smo sretni što se jubilarni Concours održava u Istri. Cilj ovog ocjenjivanja je odražavanje trendova na tržištu, a Hrvatska je zemlja s dugom poviješću i s rastućim potencijalom u svijetu vina. Više nego ikad prije vino je postalo integralni dio turizma, a ocjenjivanje će ocjenjivače upoznati s najljepšim dijelovima ove vinske regije u kojoj se kombiniraju impresivni krajolici, vrhunska kuhinja i kvalitetna vina, istaknuo je Havaux.


Rekli smo da nas je na samom početku itekako oduševio prizor zanesenih Matoševića i Benvenutija. Ali, cjelovitosti slike radi, još je jedna osoba koja se rasprostrla na nizu tijekom Concoursa bitnih lokacija Žatike zaslužila našu pažnju: Ivan Jakovčić.


Ako su Matošević i njegova generacija vinara, prije svih Kozlović, Pilato, Clai, pa dva Armana, vrhunski i prerano otišli vinar i znanstvenik Peršurić, Degrasi, Veralda, da istaknemo samo neke zidali zdanje Vinistre od temelja, jasno je kako bi se teško sve zajedno razvilo do današnjih razmjera, kad Istra uistinu postaje jedna od jako zapaženih svjetskih vinskih regija, da im temelje nije iskopao dugogodišnji predsjednik IDS-a i jednako tako dugovječni istarski župan. Jakovčić je tog petka u svom najnovijem izdanju, duge sive kose koja simbolizira iskustvo, životnu mudrost, ali i određeno zadovoljstvo učinjenim, styling što kombinira bonvivanstvo i boemu, prolazio Žatikom i njezinim predvorjima poput pomalo zbunjenog dječaka. Ono što je sanjao, ono što je stvarao godinama, stiglo je do svog vrhunca: Concours Mondial du Bruxelles je došao kod njega, došao mu je doma, u Poreč, u ishodište i sjedište Vinistre.


Kruno Kapetanović, Ivica Matošević i Nikola Benvenuti


More emocija prelilo se i na goste. U svakom slučaju tri dana 30. Concours Mondiala de Bruxelles uistinu su ostavila silno dobre uspomene na sve koji su u njima participirali. Svakako, i na vinare koji će osvojiti najsjajnija odličja, ona što širom otvaraju vrata najznačajnijih enogastronomskih hramova svijeta, kao i tržišta u najširem smislu.


Tko čini žiri?


Istaknuli smo da vina na Concoursu ocjenjuje 320 ocjenjivača. Njih 14, što također potvrđuje ukupnu kvalitetu hrvatske vinske scene, jer riječ je bila o jednoj od najbrojnijih nacionalnih ekipa, dolazi iz Hrvatske. Među njima su tri žene – Danijela Katarinčić, jedna od najmlađih, inače enologinja Vinarije Kozlović, Sanja Radeka i Ana Marija Jagatić, Korenika, profesorica na zagrebačkom Agronomskom fakultetu čija je doktorska disertacija i bila na temu vina kao što je vino u središtu njezinih predavanja. U žiriju je i Ivan Jug iz restorana Noel koji je na zadnjem Svjetskom prvenstvu sommeliera ostvario zapaženi rezultat, pa ugledni publicist Saša Špiranec, Sandi Paris, sasvim sigurno istinska legenda hrvatskog sommelierstva, pa porečki vinar Ivan Damjanić, kao i Filip Božić, koji skrbi o vinskoj produkciji Meneghettija, Toni Babić iz vinarije Matošević, Josip Barišić, direktor proizvodnje Agrolagune,..


S međunarodne scene najviše je pažnje privlačio Michael De Simone, američki vinski pisac, Forbesov kolumnist, kao i autor knjige »Red Wine«, koja ide u red najprodavanijih publikacija o vinu dosad. Zanimljivo, iz Makedonije je došla ekipa od osam sudaca među kojima su većinu činile – žene, što je također svojevrsni raritet u još uvijek, ali kako se čini, ne zadugo dominantno »muškom poslu«.


Ugledni gosti


Iako je, dakako, Concours sasvim drukčija vinska priredba u odnosu na Vinistru, koja je u vikendu prije aktualnog Concourseovog natjecanja privukla više od deset tisuća gledatelja, na samom njegovom otvorenju okupio se velik broj ljudi koji dominantno oblikuju hrvatsku eno i turističku scenu. Kruno Kapetanović, vlasnik Design hotela Navis na Preluku, član je Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, ali i jedan od najustrajnijih istraživača i iskustvenih poznavatelja globalne gastronomije, potom Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, Nada Prodan Mraković, pročelnica UO-a za turizam Istarske županije i njezin kolega koji vodi županijsku poljoprivredu Ezio Pinzan …