Tart

Čokoladni brownies tart kojemu je teško odoljeti

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Osim što je čokolada jedna od omiljenih namirnica, nekoliko zalogaja čokolade svaki dan moglo bi smanjiti rizik od moždanog udara.



Zaboravite što je mama uvijek govorila o doručku. Istraživači sa sveučilišta u Tel Avivu tvrde da bi vam jedenje kolačića i kolača ujutro zapravo moglo pomoći da izgubite kilograme.


Studija objavljena u časopisu Steroids proučavala je oko 200 odraslih na niskokaloričnoj dijeti. Neki su jeli obilan doručak od 600 kalorija, upotpunjen kolačićem, kriškom kolača ili krafnom. Ostali su imali obrok od tune, bjelanjaka, sira i mlijeka s 300 kalorija, bjelančevinama. Oni koji su imali sreće sa slatkišima rekli su da su manje gladni i imaju manju žudnju tijekom dana. Štoviše, nastavili su gubiti kilograme u drugoj polovici studije, piše Men’s Journal. 


Također, čokolada snižava krvni tlak i popravlja raspoloženje. Zato smo pronašli vrlo ukusan recept za čokoladni tart u kojemu možete uživati tijekom doručka ili zasladiti svoj poslijepodnevni predah uz kavu i kolač.




Ovaj kolač je san ljubitelja čokolade. Prepun sočne čokolade i bogatih okusa. Ovo će biti desert koji ćete željeti i često pripremati i neprestano jesti.


Pomiješajte brašno, kakao u prahu, javorov sirup i rastopljeno kokosovo ulje u zdjeli dok se ne stvori tijesto, a zatim ga utisnite u lagano namašćeni lim za kolače. Pecite 8 – 9 minuta i izvadite za punjenje tijestom za brownie.


Sastojci:


  • Brašno
  • Kakao u prahu
  • Javorov sirup
  • Kokosovo ulje
  • Biljno ulje
  • Sol
  • Ekstrakt vanilije
  • Mlijeko

Dodaci:


  • Sladoled
  • Nutella
  • Morska sol

Tart možete preliti orašastim plodovima ako želite dodati hrskavost.


FOTO/Unsplash

FOTO/Pexels


Sastojci za podlogu:


  • 250 g  brašna
  • 30 g kakaa u prahu
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 120 g kokosovog ulja (otopljeno)

Sastojci za brownie:


  • 170 g  brašna
  • 110 g  šećera
  • 20 g kakaa u prahu
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica vanilije
  • 5 žlica biljnog ulja / kokosovog ulja (rastopljeno)
  • 260 ml mlijeka

Metoda (kora)


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva c i lagano namažite kokosovim uljem  23 cm  lim za pečenje. U posudi za miješanje pomiješajte brašno, kakao u prahu, javorov sirup i otopljeno kokosovo ulje. Pomiješajte i sjedinite rukama dok se ne stvori tijesto. Utisnite tijesto u podmazani lim, podbodite bazu vilicom i ubacite u pećnicu da se peče 8 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.


Metoda (punjenje brownieja)


Prosijte brašno, šećer, kakao u prahu i sol u veliku posudu za miješanje i promiješajte da se sjedini. Dodajte ekstrakt vanilije, ulje i mlijeko bez mliječnih proizvoda u suhe sastojke i promiješajte da se potpuno sjedini.


Po želji – u tijesto za brownie dodajte zdrobljene lješnjake. Izlijte tijesto za brownie na koru i raširite lopaticom ili žlicom dok ne postane ravno. Stavite u sredinu pećnice i pecite 20-25 minuta.


Kako biste bili sigurni da je brownie tart spreman, stavite oštri nož u sredinu dok ne izađe čist. Ako nije potpuno pečeno, vratite u pećnicu na dodatnih nekoliko minuta. Ostavite da se ohladi 15 minuta, a zatim oštrim nožem narežite i odmah poslužite ili rashladite u hladnjaku sat vremena, a zatim poslužite.