FOTO: iStock
Bez brige za liniju
povezane vijesti
Ako ste mislili da je mršavljenje i uživanje u desertima nemoguća kombinacija, ovaj recept dokazuje suprotno. Predstavljamo čokoladnu tortu koja je toliko bogata, aromatična i intenzivnog okusa da biste teško pogodili kako je zapravo potpuno bez brašna i bez šećera. Idealna je za sve koji prate low-carb prehranu, a zahvaljujući bademovom brašnu i savršenom omjeru sastojaka, ima i impresivne nutritivne vrijednosti.
Jedna kriška (bez ganachea) sadrži tek oko 160 kalorija i gotovo 8 grama proteina, što je čini pravim saveznikom vitke linije. Bademovo brašno donosi puno proteina i gotovo nimalo ugljikohidrata, dok prstohvat čilija potiče metabolizam i daje suptilnu aromu koja naglašava čokoladni okus. Rezultat? Torta koja izgleda i miriše kao ozbiljna kalorijska bomba, a zapravo je nježna, sočna i savršena za liniju.

Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g zamjene za šećer (eritritol ili slično)
- 80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
- 20 g kokosovog ulja
- 200 g bademovog brašna ili mljevenih badema
- 40 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 prstohvata soli
- 1 prstohvat čili pahuljica
Za ganache:
- 150 g otopljene tamne čokolade bez šećera
- 80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
- 50 g nemasnog jogurta
- 50 g eritritola

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pripremite mali kalup za tortu (20 cm) i premažite ga kokosovim uljem. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke mutite s eritritolom i prstohvatom soli dok ne postanu svijetli i pjenasti. Bjelanjke pak izmiksajte s drugim prstohvatom soli u čvrsti snijeg. U smjesu žumanjaka lagano umiješajte otopljeno kokosovo ulje i mlijeko.
Pomiješajte suhe sastojke: bademovo brašno, kakao, prašak za pecivo i čili, pa ih postupno dodajte mokroj smjesi. Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup, poravnajte i pecite 30 minuta. Za ganache otopite čokoladu na pari. Kad se malo ohladi, umiješajte mlijeko, eritritol i jogurt. Prelijte preko pečene torte i ostavite je u hladnjaku barem sat vremena da se glazura stisne.
Ova čokoladna torta dokaz je da zdravi deserti mogu biti jednako ukusni, ako ne i ukusniji, od klasičnih verzija. Zbog visokog udjela proteina, niskog udjela ugljikohidrata i sastojaka koji potiču metabolizam, postaje idealan izbor za sve koji žele uživati bez grižnje savjesti.