Sočni biseri

Clafoutis od trešanja: recept za nježan francuski desert

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Može se pripremati sa svim sezonskim voćem poput breskvi i šljiva

Clafoutis od trešanja izvrsna je tipična francuska slastica koja se može jesti i za doručak i kao desert poslije jela.


Mlijeko, jaja, brašno i šećer: tijesto za clafoutis podsjeća na ono za palačinke, ali s dodatkom ovih malih sočnih bisera potpuno uronjenih u kremu.


Najpoznatija verzija je s trešnjama, ali može se pripremati sa svim sezonskim voćem: od jagoda i bobičastog voća općenito, do breskvi i šljiva.


Sastojci


  • 3 jaja
  • 125 g punomasnog jogurta
  • 70 g brašna
  • 500 g trešanja bez koštica
  • 90 g šećera
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije
  • suncokretovo ulje za podmazivanje posude

Priprema


Miksajte cijela jaja sa šećerom dok ne dobijete jako nabubrenu i bistru smjesu koja je dvostruko veća od početnog volumena.


Dodajte jogurt i nekoliko kapi arome vanilije. Lagano izmiješajte ručnom pjenjačom.


Pažljivo prosijte brašno i nježno ga dodajte lopaticom ili drvenom kuhačom, pokušavajući ne rastaviti smjesu, praveći pokrete odozgo prema dolje.


Kalup ili posudu za pečenje promjera oko 22-26 cm obložite papirom za pečenje i premažite s vrlo malo ulja.


Na dno staviti očišćene trešnje, pa ih prekriti smjesom.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta ili dok clafoutis ne porumeni na površini.