Deveta umjetnost

Četiri razloga zašto su stripovi odlično štivo za djecu

Lucija Sučić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Osim što su lagani za čitanje, stripovi i grafički romani imaju mnogo drugih korisnih aspekataStripovi su puno više od super heroja i zlikovaca te definitivno nisu vrsta umjetnosti rezervirana samo za dječake.


U stripovima mogu uživati apsolutno svi, a dobra je stvar to što na tržištu postoji nebrojeno puno naslova najrazličitijih žanrova: od fantasyja, drame, sci-fija…


Ukratko, za svih i svakog!
No stripovi isto tako imaju puno dobrih strana i predstavljaju odlično štivo za djecu. Evo nekih od razloga zašto su stripovi odlično štivo za najmlađe.


Zabavni za čitanje


Za razliku od klasičnih knjiga, stripovi su zaista zabavni za i štivo su koje će sigurno zaintrigirati i one “najtvrđe orahe” kada je u pitanju čitanje.


To je pogotovo slučaj kada u ruke uzmu strip koji je vezan za neku djeci omiljeni film ili seriju, te postoje velike šanse da će im se nakon čitanja takvog stripa otvoriti interes i za brojne druge naslove.


Slike spašavaju stvar


Neka djeca jednostavno budu preopterećena gomilom teksta koji se nalazi pred njima kada su u pitanju knjige, stoga su stripovi tu kao lakši uvod u čitanje i uživanje u štivu.


Kratke rečenice popraćene slikama lagane su praćenje priče što pogoduje primjerice djeci sa disleksijom, koja često nakon čitanja stripa pokazuju vidni osjećaj zadovoljstva i postignuća nakon pročitane stranice.


Dodatan način učenja


Uz olakšano praćenje radnje koju prate slike, stripovi čija se radnja bazira na nekom povijesnom događaju ili pak klasičnoj priči, bajci ili pak prirodi, svemiru i slično, predstavljaju odličan alat za dodatno učenje upravo kroz kombinaciju slike i teksta koja će im definitivno održati pažnju.


Potiču kreativnost i šire vokabular


Upravo radi ilustracija različitih vrsta i stilova, stripovi djeluju i na povećanje kreativnosti. Isto tako, budući da se u stripovima nalazi relativno malo teksta, fokusom na isti djeca će vrlo vjerojatno puno brže upamtiti neke nove riječi i implementirati ih u svoj vokabular.