
Foto: iStock
Priprema nije zahtjevna, a rezultat je raznolik jelovnik koji možete kombinirati kroz cijeli tjedan
povezane vijesti
Tikvice su prava ljetna namirnica – blage, podatne, niskokalorične i svestrane. No iako su redovita gošća naših tanjura, najčešće ih pripremamo na istih nekoliko načina.
Kako bi unijeli malo promjene, donosimo pet recepata koji tikvici daju novo lice – od klasičnih punjenih tikvica do sočnih muffina, preko aromatične juhe s limetom i kokosom, pa sve do mediteranskog jela sa slanutkom i maslinama. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je raznolik jelovnik koji možete kombinirati kroz cijeli tjedan.
PUNJENE I ZAPEČENE
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 30 min pripreme, 20 min pečenja
SASTOJCI:
● 4 srednje tikvice
● 400 g mljevenog mesa
● 1 crveni luk (nasjeckan)
● 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
● 1 crvena paprika (nasjeckana)
● 1 rajčica (nasjeckana)
● 1 mrkva (naribana)
● pola šalice kuhane riže
● pola šalice ribane mozzarelle
● 1/4 šalice ribanog parmezana
● 1 čajna žličica origana
● 1 čajna žličica bosiljka
● pola čajne žličice mljevene crvene paprike
● crni papar
● sol
● maslinovo ulje
PRIPREMA: Tikvice operite, prerežite napola i potom izdubite žlicom tako da ostanu debljine oko jednog centimetra. Blanširajte u vrućoj vodi oko dvije minute, potom ih izvadite i ostavite da se ocijede. Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte luk, a kada postane proziran, dodajte i češnjak te pirjajte još jednu minutu. Potom, dodajte mljeveno meso i dinstajte oko 10 minuta dok ne posmeđi. Dodajte papriku, rajčicu, mrkvu i izdubljeni dio tikvica te pirjajte još oko sedam minuta. Umiješajte rižu i začine. Pirjajte još koju minutu, a potom umiješajte parmezan. Rasporedite tikvice na pleh za pečenje i punite ih smjesom. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Posipajte tikvice ribanom mozzarellom i pecite oko 20 – 25 minuta.

Foto: iStock
MEDITERANSKE TIKVICE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 30 min
SASTOJCI:
● 2 šalice tikvica (nasjeckanih)
● pola šalice luka (nasjeckanog)
● 1 čajna žličica maslinovog ulja
● 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
● 1 šalica cherry rajčica (prepolovljenih)
● 1/3 šalice bijelog vina
● 1 šalica slanutka iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
● pola čajne žličice bosiljka
● pola šalice izmrvljenog feta sira
● pola čajne žličice ružmarina
● prstohvat mljevene crvene paprike
● nekoliko maslina
● svježi peršin
● sol
PRIPREMA: Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte luk, a potom dodajte tikvice i dok ne porumene. Dodajte slanutak, a potom i začine te dinstajte još jednu minutu. Ulijte bijelo vino, pomiješajte i dinstajte dok se vino ne upije. Maknite jelo s vatre, a potom umiješajte ostale sastojke – rajčicu, feta sir i masline – te poslužite.

Foto: iStock
SVJEŽA JUHA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min pripreme, 20 min kuhanja
SASTOJCI:
● 2 žlice kokosovog ulja
● 2 ljutike, nasjeckane (oko 2/3 šalice)
● 3 srednje tikvice (oko 680 g), nasjeckane
● 2 režnja češnjaka, nasjeckana
● 1/2 do 1 serrano paprika, očišćena od peteljke i narezana
● 3/4 žličice morske soli
● 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
● naribana korica jedne limete
● 1 žlica svježe naribanog đumbira
● 1/2 žličice šećera od trske
● 1/3 šalice svježih listova bosiljka
● 1/3 šalice svježeg korijandra
● 3 žlice svježe iscijeđenog soka limete
PRIPREMA: Zagrijte kokosovo ulje u velikom loncu ili posudi s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku, tikvice, češnjak, serrano papriku i sol te kuhajte uz povremeno miješanje oko 8 minuta, dok tikvice ne omekšaju, ali da ne postanu kašaste. Dodajte kokosovo mlijeko, koricu limete, đumbir i šećer, pa lagano kuhajte još 15 minuta. Isključite vatru i ostavite da se juha malo ohladi. Prebacite juhu u blender, dodajte bosiljak, korijandar i sok limete. Miksajte dok ne postane glatka, pa po potrebi dodatno začinite. Ulijte juhu u zdjelice, po želji nakapajte još malo kokosovog mlijeka. Ukrasite bosiljkom i korijandrom te poslužite s kriškama limete.

Foto: PIXABAY
MUFFINI
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 15 min pripreme, 20 min pečenja
SASTOJCI:
● 3/4 šalice + 2 žlice glatkog brašna (odmjeriti žlicom i poravnati)
● 3/4 šalice integralnog pšeničnog brašna (odmjeriti žlicom i poravnati)
● 1/2 šalice + 2 žlice bademovog brašna (odmjeriti žlicom i poravnati)
● 1 žlica praška za pecivo
● 1 žličica cimeta
● 1/2 žličice muškatnog oraščića
● 1/2 žličice morske soli
● 1/2 šalice mlijeka
● 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili biljnog ulja, te još za podmazivanje kalupa
● 2 velika jaja
● 1/2 šalice šećera od trske
● 1 žličica ekstrakta vanilije
● 2 šalice naribanih tikvica (nije potrebno cijediti višak tekućine)
● 1/2 šalice nasjeckanih oraha
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200 °C i premažite kalup za 12 muffina uljem ili sprejom za pečenje. U srednjoj zdjeli pomiješajte brašna, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol. U većoj zdjeli snažno umutite mlijeko, maslinovo ulje, jaja, šećer i vaniliju. Umiješajte naribane tikvice. Dodajte suhe sastojke u mokre i promiješajte dok se ne sjedine. Umiješajte orahe. Pomoću mjerice rasporedite smjesu u kalupe za muffine. Pecite od 16 do 20 minuta, ili dok se vrh muffina ne vrati natrag kad ga lagano pritisnete. Ostavite da se hlade 10 minuta, zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Foto: iStock