Mali fenomen

Bitan mehanizam: zašto osjećamo potrebu zijevati?

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Zijevanje nam može reći puno o našem zdravstvenom stanju i razinama stresa

Nalazimo se na posebno intenzivnom radnom sastanku i osjećamo hitnu potrebu zijevati. Ili smo u autu, u prometu, i ne možemo držati jezik za zubima.


Ali čak i dok gledamo film na kauču kod kuće možda ćemo morati “nastupiti” u zijevanju.


Kao što smo vidjeli, te se situacije vrlo razlikuju jedna od druge i nijedna nema veze sa spavanjem.


Stoga zaključujemo da zijevanje nije rezervirano samo na trenutak kada idemo u krevet ili na zvuk budilice ujutro. Ali, zašto onda zijevamo?


Zijevanje je urođena i nevoljna reakcija, a čak i novorođenčad može zijevati širom otvorenih usta, prije nego što roditeljski odgoj intervenira i nametne ograničenja u izražavanju te potrebe.


Uzmite u obzir da je čak i fetus u majčinom trbuhu sposoban zijevati, te da je zijevanje uobičajena praksa kod mnogih životinjskih vrsta (psi, mačke, majmuni, pande…).


Riječ je o modalitetu disanja koji prekomjerno otvara usta i koji je povezan s mišićnim kontrakcijama koje ne uključuju samo usta i grlo, već cijelo tijelo.


Naime, upravo tijekom zijevanja naše se trup izdužuje, a mišići ruku i ramena opuštaju.


Ovaj mali fenomen (zijevanje traje nekoliko sekundi) omogućuje našem tijelu da pohrani znatnu količinu kisika, što pogoduje cirkulaciji i cirkulacijskoj izmjeni između vanjskog okruženja i unutrašnjosti našeg tijela.


Na taj način možemo održavati temperaturu, a razina kisika u mozgu konstantna je cijelo vrijeme.


Mehanizam je jednostavan i vrlo sličan onom ventilatora koji nalazimo unutar našeg računala: kada je stroj previše opterećen i pod pritiskom, on aktivira ventilator kako bi spriječio pregrijavanje krugova.


Isto se događa i u našem mozgu. Ako smo jako zaokupljeni određenom situacijom i koncentrirani na ono što radimo, vjerojatno će doći do zijevanja kako bismo vratili pravu temperaturu unutar našeg mozga, kao i potrebnu oksigenaciju jer ovaj mišić radi najbolje.


Ali postoje i drugi razlozi koji nas navode na zijevanje, a jedan od njih je nesvjesni refleks zbog toga što smo upravo vidjeli (ili čuli) nekoga kako zijeva.


Vidjeti nekoga kako zijeva (čak i u filmu) nesvjesno će potaknuti naš refleks oponašanja, a to će nas “zaraziti” i potaknuti nas da redom zijevamo.


Konačno, drugi čimbenici koji mogu igrati ulogu u manifestaciji zijevanja su:


  • dosada zbog situacije koja nam se ne sviđa ili nas ne stimulira na odgovarajući način
  • loša probava – crijevni zamor zahtijeva veću oksigenaciju stanica da bi se riješio
  • dugotrajni stres koji povećava razinu kortizola (povezano s čestim zijevanjem)
  • problemi s cirkulacijom
  • spava nam se