Šetnjica do mjeseca i nazad

GDJE ZA VIKEND: Prekrasna Baška na Krku skriva dragulj: Otkrivamo otkuda se pruža jedan od najljepših pogleda na ovo mjesto

Mija Dropuljić

Foto: Mija Dropuljić

Foto: Mija Dropuljić

Šetnja koju ćete dugo pamtiti.Baška na otoku Krku je omiljena destinacija brojnih Hrvata koji svako ljeto uživaju u svim čarima ovog popularnog mjesta. Pogled koji se pruža s glavne gradske plaže je predivan, a restorani uz obalu nude pravi ambijent za romantične ljetne večere. No, često se dogodi da zbog svih ljetnih čari se rijetko kada maknemo dalje od mjesta gdje ljetujemo.


Na dnevnom redu jest terasa-plaža-birc-plaža-restoran. Nemojte ovog ljeta napraviti istu pogrešku. Otkrivamo vam kratki, ali slatki izlet koji će vam pokazati jedan posve drugačiji prizor Baške – onaj nezaboravni. 


Jedna od popularnijih staza na otoku Krku jest ona pod nazivom “Šetnjica do mjeseca i nazad”. Već sami naziv vam je pobudio zanimanje? Odlično jer ćete ovu šetnju dugo pamtiti. 


Na putu prema Mjesečevom platou

Kako biste došli do najljepšeg pogleda na Bašku potrebno je automobilom doći do groblja i crkve sv. Ivan gdje ujedno postoji i parking. Tu počinje staza. Bez brige preko ljeta vas ne vodimo na planinarsku stazu mada ona to u svojoj suštini je.


U pitanju je građena šetnjica kroz gustu borovu šuma zbog čega čak i u ranojutarnjim ili ranovečernjim satima na vrhuncu ljeta možete šetati. Također nema velikih uspona i prilagođena je za sve uzraste koji žele nakratko pobjeći od gužve i boraviti u prirodi. 


Sigurno se pitate zašto se ova staza naziva “Šetnjica do mjeseca i nazad”? Naime, nakon otprilike tri kilometra i oko sat vremena ugodne šetnje uz nezaboravne prizore stižete do ulaska na Mjesečev plato. Pogled je uistinu nezaboravan


Inače se Mjesečev plato ubraja među popularnije planinarske destinacije na otoku Krku. Na kraju ove staze stižete do suhozida koji ujedno predstavlja i službeni ulaz na Mjesečev plato. Naziv je dobio, pogađate, zbog kršovite ravni koja je nastala djelovanjem prirodnih sila, poput bure, erozije i kiše.


Jedinstvena prilika da zakoračite na Mjesec. No, detaljnije istraživanje ovog dijela Krka ipak ostavite za hladnije mjesece u godini.


Na Mjesečevom platou nema hlada stoga ili ga istražite u ranim jutarnjim satima ili mu se vratite na jesen ili zimu.


Mjesečev plato


Ovčice uživaju u hladu


Na ovoj stazi uživat ćete ne samo u pogledu na Bašku nego i na otok Prvić, Velebit, Sveti Grgur, Rab i Goli otok. Šetnja do samog vrha traje oko sat vremena, dok je za spuštanje potrebno nešto više od pola sata. 


I nemojte se iznenaditi ako na samom vrhu u ugodnoj hladovini borove šume uhvatite stado ovaca kako uživa u pravoj siesti. Toliko su uživali da nam je došlo pridružiti im se.


Pogled koji ćete pamtiti cijelo ljeto