Za ručak

Artičoke vole limun i parmezan! Donosimo 4 neodoljiva recepta

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ukiseljene, pohane... Ne možete pogriješiti!

UKISELJENE ARTIČOKE



Foto: iStock

TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 45 min


SASTOJCI:


l 2 kg artičoka


l 4 limuna


l bijeli vinski ocat


l sol


PRIPREMA: Artičokama ukloniti vanjske listove, oštar vrh i stabljiku. Staviti ih u posudu u koju ste stavili dovoljno vode da ih pokrije i sok od dva limuna. Pustite ih da stoje pet minuta, izvadite ih i kuhajte u vodi sa sokom dva limuna. Kada su skuhani al dente, ocijedite ih i stavite na krpu da se malo posuše. Narezati ih na četvrtine, staviti u sterilizirane staklenke i pokriti octom u koji ste otopili malo soli. Pustite ih da stoje dva tjedna. Zatim zamijenite ocat i čuvajte ih u hladnjaku do tjedan dana.


GRATINIRANE ARTIČOKE



Foto: iStock

TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 20 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


l 5 artičoka


l 6 žlica maslinovog ulja


l 40 g ribanog ovčjeg sira


l 50 g krušnih mrvica


l 3 žlice sjeckanog peršina


l sol, papar


PRIPREMA: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh. Svaku artičoku prijeći polovicom limuna kako ne bi potamnila. Artičoke skuhati al dente u posoljenoj vodi. Skuhane artičoke narezati na ploške. Zatim pripremite smjesu za gratiniranje. Pomiješati krušne mrvice, sol, papar, peršin i ribani sir te dvije žlice maslinovog ulja. Pleh za pečenje premazati uljem, na njega posložiti ploške artičoka i na svaku rasporediti smjesu za gratiniranje. Peći od 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva dok ne postanu zlatnožute. Poslužiti odmah.


POHANE ARTIČOKE



Foto: iStock

TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 25 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


l 8 artičoka


l 2 jaja


l 50 g brašna


l 1 žličica senfa u prahu


l 1 žličica praška za pecivo


l sol


l ulje za prženje


PRIPREMA: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh te ih pokapati limunom. Narezati ih na četvrtine i staviti u vodu u koju ste umiješali sok od pola limuna. Pomiješati jaja, sol, brašno, prašak za pecivo i senf u prahu (može i žličica običnog senfa). Ako je smjesa pregusta, dodati dvije žlice vode. Artičoke osušiti i ubaciti u smjesu te pustiti u njoj nekoliko minuta. Pržiti nekoliko komada odjednom od pet do sedam minuta. Ocijediti ih na papirnatom ručniku i poslužiti odmah.


SALATA S ARTIČOKAMA



Foto: iStock

TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 30 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


l 1 kg artičoka


l 40 g parmezana


l 2 limuna


l sol, papr


l maslinovo ulje


PRIPREMA: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh. Narezati ih na polovice, ukloniti »dlačice«, a zatim narezati na tanke ploške te ih staviti u posudu s vodom u koju ste umiješali sok jednog limuna. Parmezan gulilicom za krumpire narezati na tanke ploške. Sok jednog limuna pomiješati s 2 žlice maslinovog ulja, dodati soli i papra po želji. Napraviti emulziju. Artičoke ocijediti, začiniti i pomiješati s polovicom ranije pripremljenih ploški parmezana. Staviti u posudu za posluživanje, povrh posuti ostatkom parmezana i pokapati s još malo maslinovog ulja. Poslužiti odmah.