
Foto: iStock
Ukiseljene, pohane... Ne možete pogriješiti!
povezane vijesti
- Kako postupate s ulovljenim palamidama? Proces pripreme počinje odmah po ulovu, otkrvljivanjem, koje bitno utječe na kvalitetu i okus mesa
- Tražite ideju za slatki desert? Isprobajte kekse s limunom i – lavandom
- Jeste li ikada imali priliku usporediti morsku i slatkovodnu ribu iste kategorije posluženu na istom tanjuru?
UKISELJENE ARTIČOKE
Foto: iStock
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 45 min
SASTOJCI:
l 2 kg artičoka
l 4 limuna
l bijeli vinski ocat
l sol
PRIPREMA: Artičokama ukloniti vanjske listove, oštar vrh i stabljiku. Staviti ih u posudu u koju ste stavili dovoljno vode da ih pokrije i sok od dva limuna. Pustite ih da stoje pet minuta, izvadite ih i kuhajte u vodi sa sokom dva limuna. Kada su skuhani al dente, ocijedite ih i stavite na krpu da se malo posuše. Narezati ih na četvrtine, staviti u sterilizirane staklenke i pokriti octom u koji ste otopili malo soli. Pustite ih da stoje dva tjedna. Zatim zamijenite ocat i čuvajte ih u hladnjaku do tjedan dana.
GRATINIRANE ARTIČOKE
Foto: iStock
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 20 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
l 5 artičoka
l 6 žlica maslinovog ulja
l 40 g ribanog ovčjeg sira
l 50 g krušnih mrvica
l 3 žlice sjeckanog peršina
l sol, papar
PRIPREMA: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh. Svaku artičoku prijeći polovicom limuna kako ne bi potamnila. Artičoke skuhati al dente u posoljenoj vodi. Skuhane artičoke narezati na ploške. Zatim pripremite smjesu za gratiniranje. Pomiješati krušne mrvice, sol, papar, peršin i ribani sir te dvije žlice maslinovog ulja. Pleh za pečenje premazati uljem, na njega posložiti ploške artičoka i na svaku rasporediti smjesu za gratiniranje. Peći od 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva dok ne postanu zlatnožute. Poslužiti odmah.
POHANE ARTIČOKE
Foto: iStock
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 25 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
l 8 artičoka
l 2 jaja
l 50 g brašna
l 1 žličica senfa u prahu
l 1 žličica praška za pecivo
l sol
l ulje za prženje
PRIPREMA: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh te ih pokapati limunom. Narezati ih na četvrtine i staviti u vodu u koju ste umiješali sok od pola limuna. Pomiješati jaja, sol, brašno, prašak za pecivo i senf u prahu (može i žličica običnog senfa). Ako je smjesa pregusta, dodati dvije žlice vode. Artičoke osušiti i ubaciti u smjesu te pustiti u njoj nekoliko minuta. Pržiti nekoliko komada odjednom od pet do sedam minuta. Ocijediti ih na papirnatom ručniku i poslužiti odmah.
SALATA S ARTIČOKAMA
Foto: iStock
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 30 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
l 1 kg artičoka
l 40 g parmezana
l 2 limuna
l sol, papr
l maslinovo ulje
PRIPREMA: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh. Narezati ih na polovice, ukloniti »dlačice«, a zatim narezati na tanke ploške te ih staviti u posudu s vodom u koju ste umiješali sok jednog limuna. Parmezan gulilicom za krumpire narezati na tanke ploške. Sok jednog limuna pomiješati s 2 žlice maslinovog ulja, dodati soli i papra po želji. Napraviti emulziju. Artičoke ocijediti, začiniti i pomiješati s polovicom ranije pripremljenih ploški parmezana. Staviti u posudu za posluživanje, povrh posuti ostatkom parmezana i pokapati s još malo maslinovog ulja. Poslužiti odmah.