Afektivni poremećaj

Ako se osjećate tužno ili potišteno kako se približava zima, moglo bi biti zbog ovoga

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Mogli biste patiti od "zimskog bluesa", oblika depresije

Prijelaz iz jednog godišnjeg doba u drugo za mnoge je ljude traumatičan trenutak.


Nagli porast ili pad temperatura, dolazak lošeg vremena ili, naprotiv, lijepi dani nakon toliko mjeseci kiše i vlage, konačno promjena u satima tame i svjetla koji se doživljavaju svaki dan: sve to može stvoriti tjeskobu, frustracije, pa čak i prijeći u oblik depresije.


Govorimo o sezonskom afektivnom poremećaju, a on se manifestira svaki put od ljeta do zime ili obrnuto.


Poremećaj je poznatiji kao “zimski blues”, budući da se češće javlja s dolaskom prvih hladnoća. No, ne nedostaje ispitanika koji simptome bolesti počnu osjećati u rano proljeće.


Pa ako se dolaskom zime i hladnoće osjećamo manje energični i produktivni, umorniji, često neraspoloženi i razdražljivi, mogli bismo proživljavati blagi oblik ove depresije povezane s promjenom godišnjeg doba.


1. Simptomi


Simptomi sezonskog afektivnog poremećaja mogu uključivati:


  • trajno depresivno raspoloženje
  • gubitak interesa za normalne dnevne aktivnosti
  • razdražljivost
  • osjećaj beznađa, krivnje i bezvrijednosti
  • poremećaji spavanja koji variraju ovisno o godišnjem dobu: možemo se osjećati pospano tijekom dana i teško ustajati ujutro (zimi) ili naprotiv nesanica (ljeti)
  • jaka žudnja za ugljikohidratima (zimi) ili nedostatak apetita (ljeti)
  • poteškoće s koncentracijom
  • smanjena seksualna želja

2. Uzroci


Nije jasno što uzrokuje ovaj psihički poremećaj, ali među uzroke – osim nasljednih genetskih čimbenika – znanstvenici ubrajaju prvenstveno promjene u razini sunčeve svjetlosti, pri čemu se dnevno svjetlo povećava ili smanjuje s promjenom godišnjeg doba.


Na naš unutarnji sat uvelike utječe prisutnost ili odsutnost sunčeve svjetlosti. Zapravo, regulira važne “parametre” kao što su vrijeme kada ustajemo, ciklus spavanja, apetit, seksualna želja i tako dalje.


Moguće je da neki od nas ne mogu pozitivno doživjeti promjene u okolini, već da na njih utječu negativno.


3. Kako si pomoći?


Ako mislite da imate simptome koji se mogu pripisati ovom obliku depresije, a koji traju više dana, posavjetujte se s liječnikom: on će vas sigurno znati posavjetovati što učiniti da poboljšate raspoloženje i vratite izgubljenu energiju.


Također se trudite svaki dan odvojiti malo vremena za aktivnost u kojoj uživate, ali koja ne zahtijeva previše truda s vaše strane.


Ako vam se ne izlazi van, mogli biste poslušati omiljeni glazbeni CD, pratiti video lekciju pilatesa (čak i u pidžami!) ili pripremiti jednostavan recept.