Ljepotu je moguće izračunati?

Ako pitamo računalo, ovo je najljepša žena svijeta

Mija Dropuljić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Jedan računalni program je izračunao tko je najljepša žena na svijetuKaže se da je ljepota u očima promatrača, no ako pitamo računalo iza toga stoji računica koja je sposobna prepoznati istinsku ljepotu.


Istraživači u londonskoj klinici “Centre for Advanced Facial Cosmetics and Plastic Surgery” izradili su računalni program koji je sposoban računati simetrije.


Naziv programa je “Golden ratio of beauty phi” i prema riječima voditelja Juliana De Silve, može točno izračunati udaljenost između očiju, nosa, obraza, usana i obrva te obraditi te podatke i donijeti zaključak je li lice lijepo ili ne. 
Kako to točno funkcionira? Uspoređujući odnose između pojedinih dijelova lica izračunava se određeni raspon bodova. Što je lice simetričnije, to je žena ljepša. Tko osvoji prvo mjesto zapravo zadovoljava estetski ideal koji su postavljen u antičkoj Grčkoj. 


U klinici su analizirali veliki broj poznatih žena, a prvo mjesto je zauzela manekenka Bella Hadid koja je osvojila 94,35 bodova. Drugo mjesto zauzima pjevačica Beyonce, a slijede Amber Heard, Ariana Grande, Taylor Swift i Kate Moss. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Bella 🦋 (@bellahadid)Naravno, nemoguće je točno izračunati i definirati žensku ljepotu jer ljepota je u očima promatrača i često je puno više od samo simetričnog lica. No, svakako je projekt ove klinike zanimljiv i pokazuje da su neki idealni ljepote bezvremenski.