Loša navika

Ako piletinu operete pod tekućom vodom prije kuhanja, činite ozbiljnu grešku

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Riskirate kontaminaciju svih površina u kuhinji i izlažete se riziku od infekcijeKuhinja je jedno od mjesta s najvećim rizikom od kontaminacije, s opasnim posljedicama za naše zdravlje: kupujemo sirovu hranu, krcatu bakterijama i drugim patogenima, a ako ne obratimo odgovarajuću pozornost, rizik od zaraze hranom je velik.


Fenomen je to unakrsne kontaminacije na koju moramo posebno obratiti pozornost – to je prijelaz uzročnika bolesti iz kontaminirane hrane u drugu hranu neizravnim putem, odnosno preko naših prljavih ruku, opreme, posuđa.


Sirovo pileće meso jedna je od namirnica koja se najčešće može pretvoriti u motore unakrsne kontaminacije. Mnogi su ljudi navikli prati piletinu prije rezanja i kuhanja, ali to je vrlo pogrešna navika i treba je izbjegavati.
Sirova piletina, naime, bogata je bakterijama i patogenima koji, na našu sreću, umiru normalnim procesom kuhanja. Ali budite oprezni vezano uz ispiranje pod tekućom vodom: prskanje vode može prenijeti bakterije na okolne površine – poput sudopera ili radne ploče, na naše ruke, noževe pa čak i na našu odjeću.


Ostale namirnice koje ne smijete prati


  • Pakirana salata: To je proizvod spreman za konzumaciju budući da je opran kroz industrijske procese koji osiguravaju maksimalnu sigurnost za potrošače. Pranje vodom izložilo bi proizvod bakterijskoj kontaminaciji.
  • Jaja: Kao i kod piletine, ljuska jajeta također je idealno stanište za bakterije i patogene. Pranjem jaja vodom, proširili bismo te bakterije na radnu plohu i u sudoper, izlažući svu našu hranu kontaminaciji. Sve što trebamo učiniti je razbiti ljuske jajeta, izvaditi sadržaj i temeljito oprati ruke prije nego što nastavimo s kuhanjem.
  • Ribe i školjke: Čak i meso morskih životinja stiže u kuhinju noseći svoj teret klica i bakterija koje bi se raširile po svim površinama da te namirnice operemo pod tekućom vodom. Nakon rukovanja ribom, ne zaboravite oprati ruke kako biste smanjili kontaminaciju.
  • Gljive: Nisu ništa drugo do male “spužve” koje potječu iz tla i koje iz njega također apsorbiraju bakterije i mikrobe. Osim toga, upijaju velike količine vode i to utječe na njihovu teksturu i okus. Dakle, umjesto da ih operemo tekućom vodom, svoje gljive samo istrljamo čistom pamučnom krpom prije nego nastavimo s kuhanjem.