Evolucijski proces

Ako ljeti teško spavate, ovo su glavni razlozi za to. Donosimo vam savjete kako se bolje odmoriti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ljeti nije neuobičajeno patiti od nesanice, a objašnjavamo vam i zašto

Mnogi ljudi tijekom ljetnih mjeseci teško spavaju i počinju patiti od nesanice, a za to je “kriv” veći broj sati svjetlosti (sunce zalazi kasnije navečer i izlazi ranije) i povećanje temperatura, koje otežavaju dobar odmor.


Sklonost da spavamo manje (i lošije) kada je toplije posljedica je našeg evolucijskog procesa.


Naši preci živjeli su i spavali u pećinama: tamo su nalazili okruženje koje je uvijek bilo hladno, a nakon što se ognjište ugasilo, trajno mračno.


Ti su uvjeti omogućili mozgu da proizvodi melatonin, hormon sna, i osigura dobar odmor.


Budući da živimo izvan špilja i imamo stanove s balkonima i prozorima otvorenima prema svijetu, san nam remeti kasno zalazeće sunce koje i dalje svijetli.


No, nije samo svjetlo odgovorno za pogoršanje kvalitete sna. Kao što smo rekli, ni temperature koje rastu tijekom ljeta ne dopuštaju nam da se dobro odmorimo.


Istraživanje provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da tijekom noćnog odmora tjelesna temperatura opada zbog djelovanja melatonina, a to snižavanje omogućuje nam da se dobro odmorimo.


No, ako je prevruće i ako nam je tjelesna temperatura previsoka, melatonin ne može sniziti temperaturu i to nam otežava ne samo zaspati, već i spavati cijelu noć.


Dobar san je prioritet, čak i ljeti: neophodan je za aktivnost tijekom dana i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.


Što učiniti da kvalitetu sna održimo visokom i ljeti? Evo nekoliko korisnih savjeta:


  • danju je bolje držati kapke spuštene, barem u spavaćoj sobi: tako ćete spriječiti da se toplina sunčevih zraka nakuplja u prostoriji i onemogućuje vam kvalitetan odmor.
  • imate li klima uređaj u spavaćoj sobi, uključite ga nekoliko minuta prije spavanja i namjestite tajmer za automatsko isključivanje nakon otprilike sat vremena korištenja. To će vam omogućiti da mirno zaspite.
  • ako nemate klima uređaj, ne zaboravite otvoriti prozore tijekom noći kako bi ušao svjež zrak izvana.
  • ako imate mogućnosti, pomaknite madrac direktno na pod: vrući zrak u prostoriji ima tendenciju da se podigne prema gore, a ležanje što bliže podu jamči prisutnost nešto hladnijeg zraka.
  • koristite plahte i posteljinu od prirodnih, prozračnih vlakana, poput pamuka i lana.
  • gdje je to moguće, spavajte potpuno goli kako bi koža mogla disati, a znoj lakše isparavati.