Savršeno nije idealno

7 pravila kako da prebrodite svoju potrebu za perfekcionizmom

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Nitko nije savršen stoga se rješite tog pritiskaSami sebi često znamo biti vodeći neprijatelji. U želji za uspjehom, bilo na poslovnom, bilo na privatnom planu sposobni smo staviti se pod toliki pritisak zbog kojeg nikad ništa nije dovoljno dobro.


Greške si ne praštamo, ne stajemo dok ne ostvarimo sve ciljeve, kuća mora biti uredna i sređena, obitelj na mjestu, a ako i povremeno skrenemo s puta, patimo od grižnje savjesti. Jeste li se prepoznali u ovom opisu?


Želja za perfekcionizmom na svim životnim poljima umara, stvara stres i čini nas nesretnima. Evo kako da prebrodite vlastitu potrebu za savršenstvom. 


Perfekcionizam je skoro uvijek nepotreban
Prvo i glavno pravilo koje si trebate često ponavljati. Možete raditi na jednom projektu i težiti da sve bude savršeno, ali uvijek će biti neka sitnica koja i nije tako idealna. Mijenja li to nešto? Je li projekt zato manje dobar?


Vjerojatno nije. Isto tako trebate gledati na ostale stvari. Odradili ste dobar posao, kod kuće skuhali fantastičan ručak, igrali se s djecom, ali niste stigli spremiti kuću. Je li zbog toga dan manje uspješan, a ukućani manje sretni?  


Biti dobar je skoro uvijek najbolja opcija


Perfekcionizam teži savršenstvu, a svi znamo da ništa niti je itko savršen. Kada izgovorimo “dobro” možda dojam nije jednako snažan kao “savršeno”, no bitno je biti svjestan da ovo drugo zapravo ne postoji.


Greške su posve normalne


Što god radili, bilo na poslovnom ili privatnom planu, greške se događaju. Pri tome mislimo na one male koje se svakome omaknu i ne mijenjaju ishod. To ne znači da ste zbog toga nešto napravili manje savršeno. Uvijek pristupite situaciji s razmišljanjem da će se greške dogoditi. 


FOTO: Unsplash


Učite sam na greškama


Ovo se možda čini kao floskula, no ipak ostaje činjenica da ćemo naučiti samo na stvarima koje smo pogriješili. U protivnom vladamo s određenom stvari. Nitko ne može u životu sve znati, stoga se greške događaju i iz njih trebamo izvući ono najbolje, a ne se kazniti zbog istih. 


Biti pragmatičan ne znači da ste neuredni


Savršenstvo čuvajte za posebne prigode, a budite pragmatični u svakodnevnom životu. To znači da trebate negdje popustiti, prepustiti se ili drugima dati određene stvari u njihove ruke.


Odličan primjer za to je nedjeljni ručak naspram blagdanskom ručku. Blagdani su posebne prigode gdje slobodno možete težiti da sve bude savršeno (mada ste svjesni da to nikad nije), dok za nedjelji ručak ne mora biti čist najljepši stolnjak niti svako jelo treba biti fantastično. Nemojte si raditi pritisak gdje to uistinu nije potrebno. 


Niste manje vrijedni ako nešto ne obavite savršeno


Osobe koje teže perfekcionizmu često se znaju vrednovati upravo prema postignućima. Ako nisu savršena, osjećamo se manje vrijednima. Takvo razmišljanje je posve pogrešno.


Osjećajte se dobro kada nešto dobro obavite, ako nešto nije išlo kako ste planirali nemojte odmah padati. Analizirajte situaciju, naučite na greškama i oprostite si. 


Nitko nije savršen i upravo zbog toga smo svi posebni


Kada bi svi bili savršeni, to bi značilo da smo svi posve isti. Naše mane nas čine posebnima. Život satkan od grešaka, uspona i padova je život koji je pun dobrih priča.