Oni dani u mjesecu

Menstruacija može biti još teža za podnijeti uz ovih 6 grešaka kojih većina žena radi

Mija Dropuljić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Krivim postupcima, one dane u mjesecu si možemo itekako otežati.Dobro se sjećamo jedne reklame za higijenske uloške. Žena se baca s padobranom i izvodi druge adrenalinske izazove uz poruku kako tijekom onih dana u mjesecu možemo sve. Ali…


Na koncu je prikazana žena koja samo sjedi na kauču i zadovoljno jede kokice. Jer budimo realni, većina žena za vrijeme menstruacije želi biti pod dekicom i uživati u maratonu najdraže serije s Netflixa


Nažalost, često u želji da si pomognemo činimo pojedine stvari koje, nažalost, ne olakšavaju one dane u mjesecu nego ih čak i pogoršavaju. Provjerite da slučajno jednu od grešaka ne ponavljate svaki mjesec iznova. 


Ne perete ruke prije promjene tampona
Na prvu zvuči posve nehigijenski, ali tko ovu grešku nije počinio barem jednom u životu zasigurno laže. Naime, dogodi se da smo u žurbi, negdje na putu i jedino što želimo jest što prije promijeniti tampon.


No, uvijek, ali uvijek vodite računa da ovo činite s čistim i dezinficiranim rukama.


U protivnome riskirate prijenos bakterija. Ako znate da nećete imati mogućnost pranja ruku, sa sobom uvijek nosite sredstvo za dezinfekciju ruku.


menstruacija_greske

Foto_ Pexels


Ostavljate tampon preko noći


Stručnjaci savjetuju da se tampon ne ostavlja tijekom noći u tijelu, pogotovo ako spavate dugo i ne budite se tijekom noći kako biste ga promijenili. Naime, ako tampon, bilo preko noći ili dana, bude ostavljen predugo u tijelu može izazvati sindrom toksičnog šoka.


Preporuka je mijenjati tampon svaka četiri sata. Stoga tijekom noći koristite noćne higijenske uloške. 


Koristite aspirin protiv menstrualnih bolova


Često menstrualni dani nisu izdržljivi zbog teških bolova stoga je posve jasno zašto koristite tablete protiv bolova. No, aspirin biste trebali izbjegavati jer on razrjeđuje krv stoga može pojačati menstrualno krvarenje.


Tijekom menstruacije se krećete što manje moguće


Umjesto da posegnete za tabletama protiv bolova bolje bi bilo baviti se fizičkom aktivnosti. Znamo, to često zvuči kao nemoguća misija, no brojna istraživanja, ali i iskustva žena potvrđuju kako se grčevi uslijed fizičke aktivnosti ublažavaju.


Slušajte svoje tijelo i odaberite onu aktivnost koja vam u datom trenutku odgovara.


Za nekoga je to joga, za nekoga trčanje, a netko će se samo uputiti u dužu šetnju.


menstruacija_pogreske

Foto: Pexels


Ne unosite dovoljno magnezija


Jedan od uzročnika pojačanog krvarenja i jakih menstrualnim grčeva može biti i manjak magnezija. Magnezij pozitivno djeluje na mišiće, a njegov manjak može utjecati na pojačane grčeve.


Prije početka menstruacije započnite piti magnezij, a možete ga nastaviti piti i tijekom krvarenja.


Niste skloni promjeni higijenskih proizvoda


Naravno, jednom kada pronađemo onaj proizvod koji nam paše često ga ne želimo mijenjati.


No, kako godine prolaze na tržište stižu novi proizvodi koji bi nam možda mogli olakšati one dane u mjesecu. Stoga budite otvoreni za novitete.