Spas kože

Zimski izazovi: 5 savjeta protiv suhe kože

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Korisni savjeti ne oduzimaju dnevno puno vremena te su efikasniZima sa sobom ne donosi samo zimske sportove i radosti na snijegu nego i brojne izazove s kojima se susreće tijekom hladnih mjeseci naša koža. Kako biste izbjegli neugodno zatezanje pa čak i pucanje i perutanje kože, donosimo pet korisnih savjeta za spas kože zimi. 


Najbolji prijatelj vaše kože zimi – urea


Zimi je potrebno nanositi puno bogatije kreme i losione, a veoma važan sastojak jest urea. Inače je to prirodni dio naše kože. U manjoj koncentraciji podržava spajanje vode kroz keratin u koži te ona postaje glatka.


U većim koncentracijama djeluje protiv hrapave kože i perutanja, odnosno hrani dubinski kožu. Na tržištu možete naći kreme i losione s urejom za tijelo, te posebno za ruke i stopala.


Vlažnost iznutra i izvana
Grijanje je najgori neprijatelj naše kože. Ne samo da isušuje zrak nego direktno i kosu i kožu. Pripazite na udio vlažnosti u zraku u prostoriji u kojoj boravite. Pogriješiti ne možete ako na radijatore stavite posudicu s vodom.


Hidratacija je važna i iznutra – ne zaboravite na unos potrebne količine tekućine. Ako vam zimi baš i ne ide voda, uvijek možete piti nezaslađeni čaj. 


Ulje za smirivanje kože


Kokosovo ulje najčešće koristimo i u beauty svrhe. Nemojte zaboraviti ni na ulje od avokada ili ružmarina. Često je dovoljno samo par kapljica odabranog ulja kojeg ujutro i/ili navečer umasirate u kožu, nemojte zaboraviti na osjetljive dijelove. 


Optimalna temperatura vode za tuširanje/kupanje


Vruća voda će dodatno isušiti već ionako suhu kožu. Znamo, teško je zimi odoljeti vrućoj kupki, no imajte na umu da s njom ne činite dobro svojoj koži. Optimalna temperatura iznosi 25 stupnjeva, a tuširanje ili kupanje ne bi trebalo trajati duže od 15 minuta. 


Niti jedan dan nemojte zaboraviti na njegu


Često se dogodi da par dana za redom njegujemo svoju kožu, no kada ona dođe u dobro stanje, jednostavno na nju zaboravimo. I onda prođu dani i ona ponovno počne zatezati. Zimi nipošto nemojte zaboraviti na njenu njegu.