Mali trikovi

5 genijalnih savjeta koji će održati voće i povrće svježim

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Tek ste stigli kući nakon tjedne kupovine, a svježina namirnica je već prošlost?

U trgovini i na tržnici jagode su izgledale netaknute, a banane još nisu imale one ružne smeđe mrlje? Luk i češnjak su također odavali dojam da se bez problema mogu čuvati nekoliko tjedana?


Istina je da određeno voće i povrće ima najbolji okus samo kada se pojedu brzo. A proizvodi iz supermarketa posebno su napravljeni za upravo tu svrhu, jer su već prevalili dug put, često iz dalekih zemalja u razvoju do trenutka kada su na kraju kupljeni.


Dakle, kako se suprotstaviti padu kvalitete namirnica? Odgovor je: s pravom pohranom!


Neke vrste voća i povrća mogu se zadržati svježima nekoliko dana dulje uz nekoliko jednostavnih trikova. Ne vjerujete? Tada biste svakako trebali sami isprobati sljedeće savjete.



Jagode


Jagode na prvi pogled u pakiranju mogu izgledati ukusno, ali to ništa ne govori o onima koje se nalaze ispod. Naprotiv, one koje se nalaze bliže dnu posudice brzo pokazuju znakove propadanja, budući da ih težina ostalih opterećuje.


A modrice na voću brzo se pretvaraju u plijesan. Trik: oslobodite ih iz plastične ladice i ponovno ih posložite u redove, ali p uz pojedinačne slojeve papirnatih ručnika između svakog reda. Papirnati ručnici sprječavaju nakupljanje vlage i višak pritiska.



Banana


Kada je u pitanju pohranjivanje banana, postoji jednostavan trik. Ako omotate prozirnu foliju oko stabljike banane, možete dulje zadržati svoje omiljeno voće.


Plinovi etilena koji oslobađa završni dio su odgovorni za to što banane postaju zrelije, a time i smeđe. Prozirna folija otežava izlazak plinova, a svoje banane možete čuvati tri do četiri dana dulje. 



Celer i brokula


Ne samo da ovo povrće brzo propada, već postoji i činjenica da, primjerice, brokula može širiti jako neugodan miris u hladnjaku i kanti za smeće. Kako biste ove namirnice mogli čuvati dulje od samo nekoliko dana potrebna vam je aluminijska folija.


Tako ove vrste povrća ne samo da ostaju svježe, već i hrskave – dva stvarno dobra argumenta da i sami isprobate ovaj trik.



Mrkva


Želite li pohraniti povrće ne samo na nekoliko dana, već na nekoliko mjeseci? Nema problema: samo ga ogulite! Ovaj trik je malo složeniji, ali isplati se. Ako želite da vam mrkva potraje više mjeseci, ogulite je i stavite u teglicu s običnom vodom.



Luk i češnjak


Tradicionalno, luk i češnjak se čuvaju u glinenoj posudi. Ali papirnate vrećice također produžuju njihov rok trajanja od nekoliko tjedana. Međutim, važno je (primjerice bušilicom za remen) probušiti nekoliko rupa za zrak.


To je jedini način da se osigura ispravna cirkulacija zraka koji je uvelike odgovoran za to da raznovrsna hrana ne trune. Ovako sami bez problema možete savladati skladištenje nekoliko kilograma luka i češnjaka.