Ukusne ideje

4 jednostavna načina kako dodati proteine u obična jela

Life

Ako u svako od jela unesete malo više proteina, to je puno bolja opcija jer se oni razgrađuju sporije od nekih drugih hranjivih tvari, pa će njihovo konzumiranje tijekom dana (uključujući i grickalice) osigurati da ne ustanete gladni

Ako želite povećati unos proteina (dobrodošli u klub, udobno se smjestite!), proteinske pločice i shakeovi mogli bi vam prvo pasti na pamet. Osim što generalno imaju neprimamljiv okus, nije uvijek nužno isključivo tim putem unositi proteine u organizam.


Ako u svako od jela unesete malo više proteina, to je puno bolja opcija jer se oni razgrađuju sporije od nekih drugih hranjivih tvari, pa će njihovo konzumiranje tijekom dana (uključujući i grickalice) osigurati da ne ustanete gladni.


Na ovaj se način potiče i održavanje stabilnije razine šećera u krvi, što uvelike doprinosi održavanju razine energije tijekom cijelog dana.


No, nije uvijek tako jednostavno povećati unos proteina u svakom obroku, pogotovo u jelima kao što je doručak, pa stoga donosimo četiri savjeta, odnosno ideje kako određena jela obogatiti proteinima.


Samo kreativno sa zobenom kašom


Zobena kaša česta je stvar na jutarnjem stolu, ali ono što ovdje nedostaje su hranjive tvari. Dobra vijest je da njihov neutralan okus u ovom slučaju nije minus, već veliki plus!


Kreativna ideja: bijeli grah i slanutak imaju također neutralne okuse koji se dobro slažu sa zobi, a ako ih prethodno zgnječite, njihova tekstura će biti gotovo neprimjetna, a imati ćete kašu s puno ekstra proteina!



Foto: Pexels

Evoluirana verzija tosta s avokadom


Avokado tost još jedan je doručkasti miljenik – hrskav, ukusan i brz za napraviti.


Trik da ovo postane mala proteinska bombica je da u avokado, dok ga gnječite, dodate sastojke bogate proteinima, poput bijelog graha i zelenog graška, koji lako mogu povećati količinu proteina u tostu s avokadom za barem nekoliko grama.


U avokado možete dodati i mjericu svježeg sira!



Foto: Pexels

Žlica jogurta u kajganu


Jaja sama po sebi imaju pristojnu količinu proteina, ali možda vam jedno do dva neće biti dovoljno.


Brzinsko rješenje je jednostavno: dodajte nekoliko žlica jogurta dok ih miješate pjenjačom za još par grama ekstra proteina.



Foto: Pexels

Ako nemate ideju – sjemenke


Sjemenke su vrlo praktičan način za unos proteina!


Osim toga, bogate su vlaknima i zdravim mastima, dvama hranjivim tvarima koje također, uz proteine, doprinose osjećaju sitosti.


Recimo, sjemenke konoplje sadrže nešto više od tri grama proteina po žlici i daju neodoljivu hrskavost, kako žitaricama za doručak tako i primjerice tjestenini.


Sjemenke bundeve, chia i suncokreta također pružaju priliku za dodatan unos proteina i dakako, dodaju odličan okus jelima poput juha i salata.