"Najbolje iskoristiti do..."

Ovih 15 namirnica mogu se konzumirati nakon što im istekne rok. Jedna od njih može trajati i vječno

S.M.

Nemojte kupovati "na veliko" jer postoji mogućnost da vam više hrane propadne nego što ćete uštediti

Puno se troši na kupovinu namirnica, a čini se da im cijena raste na dnevnoj bazi. Često se dogodi da se pojedine namirnice na akciji kupe “na veliko”, ali ne želite riskirati pretjeranu kupovinu jer postoji mogućnost da vam hrana kasnije propadne jer joj je istekao rok trajanja.


Stoga donosimo popis od 15 namirnica koje se mogu konzumirati i nakon isteka roka.


KRUH


Obično postaje lagano ustajalog okusa nakon što mu istekne rok trajanja, ali siguran je za konzumaciju. Ako mu želite produžiti životni vijek, stavite ga u hladnjak ili zamrzivač. Naravno, ako primijetite kakve mrljice na njemu, nemojte ga jesti.


KONZERVIRANA HRANA


Većina konzervirane hrane može stajati izrazito dugo, da ne kažemo zauvijek. USDA objašnjava da može trajati godinama dok se čuva na odgovarajućim uvjetima i ne dolazi do udubljenja, naticanja ili hrđanja konzervi.


ČOKOLADA


Dobra vijest za čokoljupce je što se čokolada može jesti i do dvije godine nakon što joj istekne rok, ali ako je neotvorena. Jednom kada se otvore, mogu se jesti do godinu dana od kupovine.


JAJA


Jaja u hladnjaku mogu stajati 3-5 tjedana. U međuvremenu će sigurno isteći rok trajanja napisan na njihovom kartonu, ali sigurna su za korištenje u različitim receptima.


SMRZNUTA HRANA


Prema USDA-u, bakterija koja uzrokuje trovanje hrane ne može se razviti u zamrzivaču pa je smrznuta hrana sigurna za konzumaciju. Ali, s vremenom bi mogla izgubiti svoju kvalitetu i postati suha ili lošijeg okusa od one smrznute novijeg datuma. Ako imate primjerice smrznuti komad govedine u hladnjaku već neko vrijeme, siguran je za konzumaciju, ali bolje ga je iskoristiti u nekom chilliju, tacosima ili gulašu uz začine koji će nadoknaditi manjak njegova okusa.


TVRDI I POLUTVRDI SIREVI


Cheddar, parmezan ili švicarski sir, u hladnjaku mogu stajati (neotvoreni) oko šest mjeseci odnosno oko mjesec dana nakon otvaranja. Prema klinici Mayo, plijesan obično ne može ući duboko u tvrde i polutvrde sireve, ali ako i dođe do toga, sigurno je ukloniti plijesnjivi dio.


MED


Medu ne može isteći rok trajanja, ali najbolje ga je konzumirati unutar dvije godine dok ima najbolju kvalitetu.


DŽEM I PEKMEZ


Mogu trajati do godinu dana u smočnici ako su neotvoreni i šest mjeseci u hladnjaku jednom kada se otvore.


KEČAP


Jedan od najpopularnijih umaka u kuhinji nakon otvaranja može trajati do šest mjeseci .


SALSA


Vrlo je kisela zbog čega je zaštićena od proizvodnje bakterija pa će trajati mjesecima nakon isteka roka odnosno tjednima nakon što ju otvorite.


MLIJEKO


Nema preporučenih smjernica, ali ako je pravilno skladišteno, neotvoreno mlijeko može stajati 5-7 dana, a otvoreno 2-3.


PAKIRANA HRANA


Žitarice, keksi, krekeri, granola, pašta, čips ili riža, sigurne su za konzumaciju nakon isteka roka. No, postat će ustajale i razviti malo gori okus i neće biti jednakog okusa kao kada su “svježe” otvorene.


MASLAC OD KIKIRIKIJA


Može trajati praktički zauvijek zbog prezervativa kojih je pun, a kupovni ako je neotvoren može trajati od šest do 24 mjeseca ili 2-3 mjeseca ako je otvoren. U hladnjaku ćete mu još i produžiti ove dane. Ali, prirodni maslac od kikirikija bez dodanih aditiva najbolje je iskoristiti u roku mjesec dana od otvaranja, a zatvoren može trajati nekoliko mjeseci u smočnici.


ŠEĆER


Šećeru tehnički nikada ne istekne rok trajanja. Ali, za najbolju kvalitetu okusa, najbolje ga je iskoristiti u roku dvije godine.


JOGURT


Može biti dobar i do dva tjedna nakon isteka roka. No, datum na pakiranju obično je “najbolje upotrijebiti do” pa ga dobro “pronjuškajte” ako neko vrijeme stoji otvoren, piše MSN.


* Ako želite biti sigurni u ispravnost namirnica, pripazite na rok upotrebe i istek roka, a svaku namirnicu dobro pomirišite i provjerite prije konzumacije.