Zlatko Crnčec

Potpuno promašen prosvjed

Zlatko Crnčec

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Ovakvim događajima se skreće pažnja od zaista realnih i ozbiljnih problema koje je sa sobom donijela borba protiv epidemije korone

placeholder


Nije baš jasno zbog čega se cijela situacija oko nošenja zaštitnih maski prelomila baš preko djece. Ako su antimaskeri i željeli napraviti nekakav prosvjed, mogli su to napraviti i na nekom drugom mjestu. Osnovna škola nije baš najbolje mjesto za prosvjed ovakvog tipa, na kojem se želi dokazati da je netko u krivu, a netko u pravu. Čak i ako si u pravu, ne dokazuješ to upadom u školu. Ne radiš to na takav način čak i ako želiš ispraviti nepravdu možda učinjenu i tvom vlastitom djetetu.


Naime, djetetu jednog od glavnih prosvjednika nije dopušten ulaz u školu jer je odbio nositi masku. Naprosto je nije želio nositi tih nekoliko minuta od ulaza u zgradu do učionice u kojoj se odvija nastava. U školi u Krapinskim Toplicama ni djeca u višim razredima ne moraju nositi maske u učionicama jer je u njima osigurana distanca između učenika. Dakle, maska se mora nositi samo nekoliko minuta pri ulasku u zgradu i isto toliko vremena na izlazu iz nje. Za vrijeme nastave u toj se školi maske ne nose.


Pravila je odredio Stožer civilne zaštite, a odgovarajućim aktom propisalo Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Zna se već dugo i razlog za ovu mjeru. Želi se spriječiti da se zaraza koja se eventualno pojavi u jednom razredu proširi po cijeloj školi. A može se proširiti samo u hodnicima. Kakve god bile polemike oko nošenja maski, i kakvi se god argumenti upotrebljavali, manja je šansa za zarazu ako zaražena osoba nosi masku. I to je to.
Naravno da je neugodna situacija kada se takve mjere prelome preko nekog tko ima samo 13 godina. Kojem su roditelji rekli da ne smije nositi masku, a škola od njega traži suprotno. Još je tužnije to što neki od prosvjednika spominju Jugoslaviju i viču da se za ovakvu Hrvatsku nisu borili. Kakve sad to veze ima?


Uostalom bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se proveo da onaj koji bi u komunističkom sustavu prkosio policajcu, točnije milicioneru, koji bi mu rekao da se udalji. Bi li ga se usudio zatražiti policijsku iskaznicu? Svatko tko je dovoljno star da se sjeća kako su se takve stvari radile prije devedesete zna da bi to bilo nemoguće. Jedna od stvari za koje se jesmo borili jest i to da se ne moramo bojati policije. A da smo to ipak uspjeli, pokazuje i snimka iz Krapinskih Toplica gdje su policajci bili model suzdržanosti i razuma. Još je to jedan dokaz da je prosvjed u Krapinskim Toplicama potpuno promašen i što se tiče forme i što se tiče sadržaja.


Štoviše, potpuno se ovakvim događajima skreće pažnja od zaista realnih i ozbiljnih problema koje je sa sobom donijela borba protiv epidemije korone. Naime, zaista postoji opasnost da dođe do ozbiljne segregacije građana koji se nisu cijepili. Postoji i ozbiljan problem vezan za uporabu takozvanih COVID-potvrda. Nije to problem samo u Hrvatskoj. I Europska unija i uostalom i cijeli svijet imaju velike poteškoće oko toga kako pronaći najbolju ravnotežu između borbe protiv epidemije i nažalost ponekad neizbježnog narušavanja nekih temeljnih ljudskih prava.


U nekim zemljama, posebno onim autoritarnim, epidemija korone poslužila je kao još jedan velik korak prema uvođenju orvelijanskog svijeta u kojem će ljudi biti nadzirani 24 sata dnevno. Neke su zemlje uvele čak i obvezu nošenja mobitela kako bi se u svakom trenutku znalo gdje su i što to točno govore i rade. Korak do »1984.«, a moguće i preko onoga što je George Orwell napisao davne 1948. godine. Ono što je on predviđao da će se dogoditi 1984. u nekim se zemljama događa sada. Što se tiče EU-a, a s njom i Hrvatske, situacija nije baš tako dramatična, ali definitivno nije ni bezazlena. Ljudska prava su i ovdje ugrožena. I ovdje prijeti opasnost i segregacija i smanjenja nekih ljudskih prava. I svi mi trebamo jako paziti da se kroz borbu protiv korone ne provuku neke stvari koje bi mogle ostati i nakon što ona, ako ne nestane, a ono bude dovedena pod kontrolu. I demokratske vlade su se u ovih zadnjih godinu i pol znale ponašati prilično autoritarno. I na takve stvari treba jako paziti i na njih upozoravati.