Piše Zlatko Crnčec

Obnova Banije je bitka za povjerenje građana

Zlatko Crnčec

Foto Slavko Midžor PIXSELL

Foto Slavko Midžor PIXSELL

Hrvatska je u ovom trenutku u velikoj potrazi za kontejnerima

placeholder


Hrvatska je u ovom trenutku u velikoj potrazi za kontejnerima. U sljedećih mjesec ili dva tri hrvatske tvrtke koje se bave njihovom proizvodnjom mogu ih isporučiti najviše tristotinjak. Ostalo će se morati nabaviti izvana. Očekuje se u tom smislu znatna pomoć Europske unije, a to je prošlog tjedna, prilikom posjeta Hrvatskoj i pogođenim područjima, najavio i član europske komisije, naš susjed iz Slovenije europski povjerenik Janez Lenarčić. Pomoć dolazi i s drugih strana, pa se tako očekuje da danas ili sutra na Baniji bude postavljeno tridesetak kontejnera koje je za pomoć postradalima poslala Turska. Premijer je najavio da će se posegnuti i za kamp-kućicama, bilo novima bilo onima koje su u posjedu hotelskih kuća koje imaju kampove. Državna je mašinerija u ovom slučaju započela s ozbiljnim poslom. Sva je sreća da je posljednjih desetak dana vrijeme na Baniji relativno povoljno za ovo doba godine. Bilo bi super da prije nego što zima udari svom silinom svi koji su u potrebi budu smješteni u kontejnere koji su grijani i koji imaju osnovne sanitarije za normalan život.
S osnivanjem Stožera kojem je na čelu potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved za očekivati je da se poboljša koordinacija između svih čimbenika koji djeluju na terenu. Valjda će se brzo prevladati i početne dječje bolesti kada je u pitanju to tko će sve sudjelovati na sjednicama stožera. Gradonačelnik Petrinje, grada koji je najviše postradao u prošlotjednom razornom potresu osjetio se pogođenim jer nije bio pozvan na prvu sjednicu tog novoosnovanog tijela. S protekom vremena i takve će stvari sjesti na svoje mjesto. U svakom slučaju, osnivanje Stožera dobra je stvar. Cijeli se proces utvrđivanja šteta i njihove elementarne sanacije treba koordinirati iz jednog mjesta. A zadaća je politike da vrlo brzo donese zakonodavni i svaki drugi okvir kako se ponašati u ovakvim situacijama. Kada se dogodio potres koji je u ožujku pogodio Zagreb, moglo se u šali čuti da smo to sada odradili i da smo sada sigurni sljedećih 140 godina. Naime, posljednji jači potres prije toga pogodio je hrvatski glavni grad davne 1880. godine. Međutim, priroda očito ne mari za takve doskočice pa nam je prije desetak dana poslala još jači potres. Hrvatska mora imati jasnu proceduru kako postupati u ovakvim slučajevima. I nju moraju znati svi – od najviših državnih dužnosnika do običnih građana, bilo onih koji su pogođeni prirodnom katastrofom, bilo onih koji ovima žele pomoći. Država to duguje svojim građanima.


Ali oni od nje u ovom trenutku očekuju još nešto. Da se napravi temeljita istraga zbog čega su se porušile ili su drastično oštećene kuće stare dvadesetak godina. Na obnovu objekata koji su postradali tijekom Domovinskog rata na području Sisačko-moslavačke županije država je potrošila veliki novac. A neki od tih objekata sada su pretrpjeli štetu koju nikako nisu smjeli. Trebali su proći puno bolje iako ih je prije desetak dana prodrmao zaista razoran potres. Nadležne su institucije već započele s prvim izvidima. Sama istraga ne bi trebala biti previše teška s obzirom na to da su objekti još uvijek na svom mjestu. Pa neće biti problem zaviriti u zidove i vidjeti je li u njih ugrađena baš svaka armatura koje je bila predviđena projektima. Jer ako se ovaj posao ne odradi kako treba, to bi moglo dodatno umanjiti ionako slabo povjerenje građana u državne institucije. Posebno one koje se bave istraživanjem i progonom kriminala.


A to povjerenje unatoč svemu još uvijek postoji. Bez obzira na pozive nekih medija da građani ni u ludilu ne uplaćuje novac za pomoć postradalima na račun države ili njoj bliskih institucija, građani ih ipak nisu poslušali. Pa su u ovih nekoliko dana uplatili više od 100 milijuna kuna, očito imajući povjerenje u one koji će njima baratati da ih neće spiskati ili kanalizirati u vlastite džepove. Bez obzira na sve što se dogodilo i što se događa, ljudi još uvijek smatraju da ova država ipak još uvijek ima smisla postojati. Kontejneri i kamp-kućice stići će vrlo brzo. I oni kojima su oni potrebni imat će ipak kakav-takav pristojan smještaj tijekom zime.