Zlatko Crnčec

Ni Čačić ni Glavaš neće rušiti Vladu

Zlatko Crnčec

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bilo kakvo destabiliziranje Vlade nikome ne bi bilo honorirano. Znaju to i akteri koji sada izražavaju svoje nezadovoljstvo

placeholder


Vladajuća je koalicija na lokalnim izborima naišla na prve probleme u međusobnim odnosima. Oni nisu veliki i po svemu sudeći bit će razriješeni. Svoj su glas iz različitih razloga podigli Radimir Čačić i Branimir Glavaš od čije volje, barem na formalnoj razini, ovisi opstanak Vlade. Radimir Čačić u najvećem je problemu. On je u ovom trenutku predsjednik jedne male političke opcije koja se zove Narodna stranka reformisti. Riječ je praktički o regionalnoj stranci koja djeluje samo u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, točnije u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Reformisti su derivat nekada snažne Hrvatske narodne stranke koja se raspala na komadiće.


Prvi je raspad uslijedio nakon izbacivanje Čačića, a drugi i čini se konačni nakon što je vodstvo stranke 2017. dogovorilo pretrčavanje HDZ-u, iako su narodnjaci u Sabor bili izabrani na listi SDP-a. Pomalo iznenađujuće, prije četiri godine Čačić je pobijedio u izborima za župana. Prošle je godine njegova stranka uspjela osvojiti jedan saborski mandat na parlamentarnim izborima. I sada drži taj ključni 76. glas koji drži Vladu u životu. A dogovor s Plenkovićem i HDZ-om postignut je baš oko Varaždinske županije, odnosno Čačićevih projekata koje će Vlada podržavati. I sada je, nakon što je Čačić u nedjelju izgubio izbore, nastao stanoviti problem. Naime, Vlada će te projekte sada nastavljati podržavati, ali oni sa samim Čačićem više nemaju ama baš nikakve veze. Njih će sada voditi župan iz redova HDZ-a. Što će točno Čačić raditi, ne zna se. Nije nemoguće da mu se možda pronađe neko mjesto u izvršnoj vlasti. Mada opet ostaje otvoreno pitanje koje bi to moglo biti. Sva su mjesta koja bi Čačića zanimala popunjena. Nije izgledno da bi premijer neki gospodarski resor prepustio stranci koja ima samo jednog saborskog zastupnika. Makar on posjedovao taj ključni 76. mandat.


Bit će tu nekog kompromisa, mada još uvijek nije poznato kakav bi on mogao biti. Malo je vjerojatno da bi se Čačić upustio u to da uskrati povjerenje Vladi. Tim više što bi netko drugi možda mogao biti ta 76. ruka koja ovu Vladu drži iznad vode. Reformisti nisu u poziciji da bi mogli pregovarati s pozicije moći. Tu je zanimljiva i činjenica da bi, kada bi se zbrojile sve četiri narodnjačke sastavnice, to bila respektabilna stranka. Osim Čačića i Reformista, tu su ostaci HNS-a koje vodi Stjepan Ćuraj, još i GLAS koji vodi Anka Mrak Taritaš, te Nezavisna lista međimurskog župana Matije Posavca.
Da se svi oni stave na jednu hrpu, u trećoj bi jedinici, sjeverozapadna Hrvatska, mogli osvojiti možda i pet mandata. I ovako posvađani su osvojili dva. Ali od toga neće biti ništa. To je sada više nego sigurno.


Svoje je zahtjeve premijeru Plenkoviću uputio i Branimir Glavaš. On je pozvao Plenkovića da utječe na Milorada Pupovca. Naime, predsjednik SDSS-a burno je reagirao na odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da Glavašu vrati odličja koja mu je bio uzeo nekadašnji šef države Ivo Josipović. Glavaš u ovom trenutku nije predsjednik HDSSB-a, stranke koju je osnovao prije 15 godina. Na parlamentarnim izborima HDSSB je imao kandidata na listi HDZ-a. To je državni tajnik Salapić, ali ako bi se on vratio u Sabor, i on bi mogao ugroziti većinu u Saboru. Zasad ni to ne izgleda kao izgledna opcija, ali ta prijetnja uvijek može biti osnažena.


Međutim, Vlada će ove potrese proći bez većih poteškoća. Zemlja se nalazi u velikim teškoćama. Posljedice koronakrize, one stvarne i još uvijek ne do kraja vidljive, tek ćemo osjetiti. Gospodarstvo je pretrpjelo velike udare i oporavak će trajati godinama. Usto, ujesen bi nas mogao pogoditi i neki novi val s nekim najnovijim sojem. Štete od potresa u Zagrebu tolike su da će trebati desetljeća i milijarde kojih nemamo da se pokrpaju i središte grada vrati u koliko-toliko normalno stanje. Vakuum koji bi nastao raspisivanjem novih izbora, izbornom kampanjom i dugotrojanim pregovorima oko sastavljanja nove Vlade teško bi pogodio zemlju.


Bilo kakvo destabiliziranje Vlade nikome ne bi bilo honorirano. Znaju to i akteri koji sada izražavaju svoje nezadovoljstvo. Vlada i njena većina, barem zasad, ostat će netaknuti. Nezadovoljnici će se zadovoljiti razumnim kompromisom.