Uvodnik

Domovinski pokret Ivana Penave

Zlatko Crnčec

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Sljedeća tema na kojoj će »jahati« kao predsjednik DP-a bit će popis stanovništva. Tu bi Penava mogao spojiti Vukovar i nacionalnu razinu. Ovdje je ogromna i ključna uloga Vlade da se osigura da popis stanovništva u tom gradu bude besprijekoran

placeholder


Ivan Penava najavio je da se namjerava kandidirati za predsjednika Domovinskog pokreta. S obzirom na to da će biti jedini kandidat gotovo je sigurno da će u tom naumu i uspjeti. Čelnici DP-a povukli su logičan potez. Vukovarski je gradonačelnik prilično popularan među biračima čije bi glasove željeli dobiti. Međutim, Penava se dosad dokazao samo u lokalnoj politici. To je potpuno druga disciplina od one na nacionalnoj razini. Što se tiče Vukovara, Penava se pokazao kao sposoban politički operativac. Netko tko se uspije othrvati napadu HDZ-ove moćne političke infrastrukture, definitivno nije bezveznjak. On je uspio na lokalnim izborima ponovo postati gradonačelnik Vukovara usprkos snažnim naporima središnje vlasti da pomogne kandidatu HDZ-a. Penava je nakon toga uspio sastaviti i koaliciju koja ga podržava u Gradskom vijeću. Ni to u političko-operativnom smislu nije bio baš lagan posao. Ali je ipak na kraju ispalo da je HDZ u ovom, simbolično za njih jako važnom, gradu u ovom trenutku obična oporba.Dakle, dnevnu politiku Penava jako dobro razumije. Uostalom, navodno čak su i neki vukovarski Srbi, istina jako mali broj, glasali za njega. Međutim, problem bi mogao biti politički sadržaj. Penavina politička priča bila je jako jednostavna. Napadao je policiju da ne radi dovoljno na pronalaženju počinitelja ratnih zločina prilikom opsade i okupacije Vukovara. I tu je čak možda djelomično bio u pravu, ali nije, barem kada je u pitanju šira javnost, znao to iole suvislo komunicirati. Sve se pretvorilo tek u napade na Srbe i Plenkovića. Što se toga tiče, mogao bi se zaista dobro uklopiti u Domovinski pokret kojem se često znalo događati da ukaže na problem, ali onda to sve uprska katastrofalnim istupima koji poplaše iole umjerene birače koji odmah pobjegnu od njih.Druga priča bili su stalni napadi na Milorada Pupovca. Predsjednik SDSS-a zaista se zadnjih godina nadavao svakojakih izjava od kojih su neke ponekad išle preko granice dobrog ukusa, ali brutalni napadi koji su dolazili s Penavine strane samo su mu olakšali situaciju nakon što je morao objašnjavati što je zaista mislio. Na primjer, kada je rekao da bi današnja Hrvatska mogla završiti kao NDH. Penavina brutala možda se sviđala njegovim glasačima u Vukovaru, ali takav način neće proći na nacionalnoj razini. Osim ako ne želi voditi stranku od pet posto. Uostalom, 2017. bio je izabran za gradonačelnika Vukovara dijelom i glasovima birača SDSS-a.
Sljedeća tema na kojoj će »jahati« kao predsjednik DP-a bit će popis stanovništva. Tu bi Penava mogao spojiti Vukovar i nacionalnu razinu. Ovdje je ogromna i ključna uloga Vlade da se osigura da popis stanovništva u tom gradu bude besprijekoran. Nikako se ne smije dogoditi da se na bilo kakav način umanjuje broj građana srpske nacionalnosti. Bio bi to debakl Hrvatske kao države. I time bi se omogućilo Vučiću i svim ostalima da nemilice lupaju po Hrvatskoj koja bi se osramotila pred cijelim svijetom. Ali debakl bi bio da se pokaže i najmanja sumnja da se broj Srba u Vukovaru umjetno napuhava.


Popis će biti Penavin prvi veliki ispit na nacionalnoj razini. I tu će se vrlo brzo vidjeti je li političar za nacionalnu razinu. Osim toga, on će postati predsjednik Domovinskog pokreta u trenutku kada je ova stranka u vrlo teškoj situaciji. Prije svega zbog načina odlaska Miroslava Škore s čela DP-a. Po svim istraživanjima javnog mnijenja DP klizi prema dolje. I to prilično zasluženo. Osim neposrednog reagiranja na popis, Penava će morati osmisliti politiku DP-a, točnije rečeno razlog postojanja ove stranke. Prečesto je on bio samo neprestano udaranje po aktualnom čelništvu HDZ-a. I to se pokazalo gotovo potpuno beskorisnim. Naravno pitanje je koliko će Penava imati slobodu u odlučivanju s obzirom na to da politiku DP-a kroje i neki drugi ljudi.


U svakom slučaju, ako će ići radikalno, brutalno i bezobzirno, Penava će samo zakucati DP na razinu od par posto glasova. Bit će to samo još jedna mala zločesta krajnje desna strančica. Žele li DP i Penava biti nešto više od toga morat će modificirati i politku i način njenog iznošenja. Hoće li Penava, a s njim i stranka to moći napraviti, vidjet će se jako skoro. Da ne kažemo – Škoro.